Mette Frederiksen: Gaslækager skyldes bevidste handlinger

Lækagerne på Nord Stream 1 og Nord Stream 2 skyldes eksplosioner og ikke uheld, siger statsminister Mette Frederiksen på pressemøde. På energiområdet er man nu gået op i såkaldt "orange beredskab", som er det næsthøjeste sikkerhedsniveau.

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Andreas KrogMorten Øyen

Det var tale om bevidste handlinger, da der natten til mandag og mandag aften gik hul på gasrørledningerne Nord Stream 1 og 2 øst for Bornholm i internationalt farvand.

Det fastslog Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) på et kort pressemøde tirsdag aften.

”Det er nu myndighedernes klare vurdering, at der er tale om bevidste handlinger. Der er ikke tale om uheld. Der er observeret flere eksplosioner indenfor kort tid på forskellige rørledninger," sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

"Det er Forsvarets Efterretningstjenestes vurdering, at der ikke er tale om en øget direkte militær trussel mod Danmark. Myndighederne vurderer, at der ikke er sikkerhedsmæssige konsekvenser for bornholmerne i forhold til de konkrete gasudslip.”

Statsministeren lagde ikke skjul på, at situationen er meget alvorlig.

”Vi ser på det her med største alvor. Og vi er i meget tæt dialog med vores internationale partnere om situationen," sagde Mette Frederiksen.

Store huller efter eksplosioner

På pressemødet beskrev klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) to eksplosioner, der er foregået i internationalt farvand, men i dansk eksklusiv økonomisk zone. Et trejde læk er også sket i internationalt farvand i svensk zone.

Den første eksplosion fandt sted natten til mandag kl. 02:03 sydøst for Dueodde på gasledningen Nord Stream 2. Den anden eksplosion fandt sted mandag kl. 19:03 nordøst for Bornholm på Nordstream 1.

"Karakteren og størrelsen af lækagerne indikerer, at der er tale om så store huller, at det ikke kan være sket ved et uheld. For eksempel et skibsanker," sagde Dan Jørgensen og tilføjede, at seismologiske undersøgelser foretaget af GEUS viser, at rystelserne var af en størrelse, der svarer til henholdsvis 2,3 og 2,1 på Richter-skalaen. 

"Ifølge eksperterne er der tale om en type af rystelser, som man ikke ser ved jordskælv. Men som man altså ser ved eksplosioner," forklarede klima- og energiminister Dan Jørgensen på pressemødet.

Gasrørene ligger på mellem 70 og 90 meters dybde og er dækket af et 12 centimeter tykt lag af stål og beton.

Ved ikke, hvem der står bag

På pressemødet fortalte klima-, energi- og forsyningsministeren også, at beredskabsniveauet som konsekvens af lækagerne er hævet til orange, hvilket er det næsthøjeste sikkerhedsniveau. Det betyder, at forsyningsvirksomheder med gas og el skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.

Selve lækagen ude i Østersøen er meget vanskelig at stoppe, tilføjede Dan Jørgensen: 

"Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvor længe lækagerne vil stå på, men at der er tale om mindst en uge."

Danmark er i tæt dialog med "ligesindede" lande omkring Østersøen, i EU og med Nato, mens man stadig ikke er gået i dialog med Rusland, selvom det er der gasrørledningen har sit udspring. 

Blandt de fremmødte journalister blev der spurgt til, hvem der står bag gaseksplosionerne i Østersøen.

”Der er ikke endnu oplysninger, der indikerer, hvem der kan stå bag den her handling. Det er her, interessen kommer til at samle sig. Herunder hvad der er af muligheder for indsamling af bevismateriale og den slags,” svarede Mette Frederiksen. 

Onsdag formiddag mødes forsvarsminister Morten Bødskov med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Bruxelles om gasrørsabotagen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00