Mette Frederiksen håber på en VS-finanslov

KRAV: Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, ser gerne, at Venstre indgår en finanslov med Socialdemokraterne, der går til forhandlingerne med tre overordnede krav.

Mette Frederiksen på tirsdagens pressemøde i Silkeborg.
Mette Frederiksen på tirsdagens pressemøde i Silkeborg.Foto: Claus Fisker/Scanpix
Cecilie Gormsen

”Jeg laver gerne en finanslov med Lars Løkke Rasmussen.”

Sådan lød budskabet fra Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, da hun tirsdag holdt pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Silkeborg.

”Det vil i mine øjne entydigt være til fordel for vores befolkning, for dansk økonomi og dermed for Danmark, hvis Socialdemokraterne og Venstre indgår en bred finanslovaftale," sagde hun.

Tre krav
Socialdemokraterne kommer til at gå til forhandlingerne med tre overordnede krav, slog Mette Frederiksen fast. Hun gjorde det samtidig klart, at en ansvarlig økonomisk politik vil være en forudsætning for en aftale.

For det første vil Socialdemokraterne styrke fællesskaberne i Danmark og styrke velfærden. Det skal komme alle til gavn, at Danmark er på rette vej, lød det fra S-formanden, både i forhold til bedre sundhedstilbud, mere omsorg for de ældre, og at flere børn får den bedste start på tilværelsen.

Som den anden mærkesag vil Socialdemokraterne gøre Danmark dygtigere ved at opkvalificere dem, som har behov for det. Og som det sidste skal Danmark gøres rigere ved at skabe flere job på danske løn- og arbejdsvilkår.

”Kan vi lave en finanslovaftale, som gavner hele Danmark, så er vi med. Når jeg på vegne af Danmarks største parti siger, at vi har tænkt os at være det samme parti, hvad enten vi er i opposition eller regering, er det ikke for sjov,” sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

”Det betyder, at Lars Løkke Rasmussen skal se vores melding som en udstrakt hånd til, at man kan føre den rette politik i Danmark.”

Holder ikke hånden under Løkke
Hun understreger, at Socialdemokraterne har tænkt sig at gå konstruktivt ind i alle spørgsmål, for eksempel retspolitik, udlændingepolitik, økonomisk politik og EU-politik.

”Men misforstå mig ikke. Hvis et af de borgerlige partier i Danmark mister tilliden til regeringen, holder vi ikke hånden under Lars Løkke Rasmussen,” lød det fra S-fomanden.

Mandag og tirsdag har Socialdemokraterne holdt sit årlige sommergruppemøde ved Silkeborg - og for første gang med Mette Frederiksen ved formandsroret. Her har de socialdemokratiske folketingsmedlemmer blandt andet diskuteret deres rolle som oppositionsparti den kommende periode, og et af de emner, som skal behandles i løbet af efteråret, er dagpengespørgsmålet.

Dagpenge "ikke nødvendigvis dyrere"
Mette Frederiksen gentog både sig selv og sin forgænger på formandsposten, Helle Thorning-Schmidt (S), da det kom til dagpengespørgsmålet. Vi afventer Dagpengekommissionens anbefalinger, lød det igen og igen. Men hvor retorikken tidligere har været, at det ikke måtte koste flere penge, indsatte Mette Frederiksen tirsdag et ”nødvendigvis” i sætningen.

”Vi møder op til forhandlingerne med et krav om, at færre skal falde ud af dagpengesystemet, at systemet skal blive bedre - ikke, at det nødvendigvis skal blive dyrere,” sagde Mette Frederiksen.

Hun vil ikke kommentere på forskellige løsninger på dagpengeproblemet, før Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger inden for den kommende tid.

”Vi tager tingene i den rigtige rækkefølge. Men vores budskab er klart: Færre skal falde ud af dagpengesystemet. Det er vores krav, når vi går ind til forhandlingerne,” sagde hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00