Mette Frederiksen vil både spare og have rabat på EU-budgettet

BUDGETSLAGSMÅL: Den danske statsminister kommer ikke til at vælge mellem at beholde den danske milliardrabat eller fastholde EU-budgettet på 1,00 procent af BNI, når hun skal forsøge at finde et kompromis sammen med sine europæiske kollegaer.

BRUXELLES: Danmark kommer ikke til at give sig på enten sit krav om en milliardrabat eller et smalt budget, når EU's stats- og regeringschefer om to uger skal forsøge at nå til enighed om EU's langsigtede budget.

Det understreger statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag efter et møde i Bruxelles med formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel.

"Jeg kan ikke vælge mellem de to. For det er vigtigt, at der er en dansk rabat, og det er vigtigt, at vi ikke bare udvider EU's budget, som der er lagt op til. Vi taler om en udvidelse med så mange milliarder, at man knapt nok kan regne dem sammen," siger den danske statsminister.

Besøget i Bruxelles sker en uge efter, at et bredt flertal i Folketinget har givet regeringen mandat til forhandlingerne om EU-budgettet.

Med mandatet har Folketinget givet regeringen strenge ordrer om, at statsministeren skal nedlægge veto, både hvis Danmark ikke beholder sin rabat, og hvis EU-budgettet overstiger 1,00 procent af EU's bruttonationalindkomst.

Og den EU-linje fastholder statsministeren efter sit møde med Charles Michel:

"Den afgørende vægt vil blive lagt i forhold til den danske rabat og EU's budget, så der er intet forandret i vores position," siger Mette Frederiksen.

Frederiksen regner ikke med aftale i februar
Det er ikke kun Mette Frederiksen, der har været på besøg hos Charles Michel i denne uge. Hele formandens uge er afsat til møder med stats- og regeringscheferne fra EU's 27 medlemslande.

Formålet er at forberede EU-topmødet 20. februar, hvor EU-budgettet for 2021 til 2027 er det eneste punkt på dagsordenen. Det er Charles Michels ambition, at topmødet skal resultere i en aftale om budgettet.

Lige så optimistisk er den danske statsminister dog ikke:

"Hvis man skal hjem og vædde om det i aften, vil jeg ikke sætte mine penge på det. Vi går selvfølgelig altid efter at lande aftaler, men lad være med at sætte for mange penge på højkant på, at der er et resultat allerede i februar," siger Mette Frederiksen.

Forrige artikel Partier klar med input til regeringens indsats mod vanvidsbilister Partier klar med input til regeringens indsats mod vanvidsbilister Næste artikel Købmænd, arkitekter og byplanlæggere: Rul tilladelser til store butikker tilbage, før det er for sent Købmænd, arkitekter og byplanlæggere: Rul tilladelser til store butikker tilbage, før det er for sent