Mette Frederiksen: PET har ikke ønsket at misinformere

TERROR: Justitsminister Mette Frederiksen (S) var onsdag i krydsild i Folketinget, hvor borgerlige politikere ville have svar i sagen om ukorrekte oplysninger om bevogtningen ved synagogen, der blev ramt af terror natten mellem 14. og 15. februar.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) fik i onsdagens spørgetid en lang stribe spørgsmål om bevogtningen af synagogen under terrorangrebet 14.-15. februar.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) fik i onsdagens spørgetid en lang stribe spørgsmål om bevogtningen af synagogen under terrorangrebet 14.-15. februar.Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Ingen nye svar.

Tirsdag blev statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) grillet i spørgetimen, og onsdag var det justitsminister Mette Frederiksens (S) tur. Den borgerlige opposition forsøger nemlig at få svar på spørgsmål om politibevogtningen ved synagogen, der i februar blev ramt af et terrorangreb.

På et internationalt pressemøde 16. februar sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt, at beredskabet ved synagogen var blevet øget øjeblikkeligt - hvilket ifølge Rigspolitiets egen redegørelse ikke er sandt, da der gik næsten fire timer.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt holdt mandag 11. maj fast i, at hun på pressemødet kun gengav de oplysninger og det billede, hun havde fået i dagene efter terrorangrebet. Men hun ville dog ikke komme nærmere ind på, hvem der havde givet hende oplysningerne.

Det spørgsmål forsøgte flere folketingsmedlemmer fra de borgerlige partier onsdag at få Mette Frederiksen til at svare på.

Minister tilbageviser påstande om misinformation
Men justitsministeren ville i spørgetiden ikke være mere konkret end at sige, at det er de ansvarlige myndigheder, der briefer regeringen, når et terrorangreb rammer Danmark. 

"Når vi taler sikkerhedsspørgsmål, er det PET, der informerer den danske regering," sagde Mette Frederiksen.

Samtidig understregede ministeren, at der efter hendes mening ikke er noget, der tyder på, at PET med vilje har givet regeringen et forkert billede.

"Alle mulige påstande om misinformation og overlæg vil jeg for mit vedkommende gerne have lov til at tilbagevise. Det er ikke mit indtryk, at PET har ønsket at misinformere nogen som helst - heller ikke regeringen," slog ministeren fast.

Vil ikke referere fra sikkerhedsudvalg
Inger Støjberg ville gerne vide, hvor præcist regeringen blev bibragt det forkerte billede.

"Var det i sikkerhedsudvalget?" spurgte V-politikeren.

Men Mette Frederiksen afviste at referere fra diskussionen i sikkerhedsudvalget, hvor hun blandt andet er medlem.

"Vi vil meget nødigt fravige den praksis, der har gjort sig gældende i mange år, at vi ikke gengiver i offentligheden, hvad der diskuteres i regeringens sikkerhedsudvalg," lød det fra ministeren.

Venstres folketingsmedlemmer stillede vedholdende spørgsmål om, hvem det konkret var, der videregav oplysninger til regeringen om, at der var bevogtning ved synagogen umiddelbart efter terroranslaget ved Krudttønden. Justitsministeren blev til sidst lidt utålmodig.

"Skal jeg forstå Venstres spørgsmål sådan, at man ønsker, at der udleveres navne på enkelte medarbejdere og enkelte medarbejderes direkte kommunikation med regeringen?" spurgte ministeren og gav udtryk for sin forundring:

"Det undrer mig, at Venstre stiller det spørgsmål."

Justitsminister indkaldt i samråd
På tirsdag skal justitsminister Mette Frederiksen igen udfrittes om terrorredegørelsen og de ukorrekte oplysninger, når Folketingets Retsudvalg har kaldt hende i samråd.

I den forbindelse spurgte Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, om der findes et telefonnotat fra den samtale, en fremtrædende PET-medarbejder havde med Justitsministeriet i forbindelse med det internationale pressemøde. Et sådant notat ville han gerne se inden samrådet, bedyrede han. 

"Taler vi om den samme mail, så ja; så findes der et telefonnotat," sagde Mette Frederiksen, der dog bad om, at forespørgslen blev sendt skriftligt for at være sikker på, hvilken telefonsamtale det gjaldt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00