Analyse af 
Erik Holstein

Mette Frederiksen skal genopfinde sin fortælling på rekordtid

Folketingsvalget tegner til at blive det mest nervepirrende siden 1998, og socialdemokraterne er fanget i et djævelsk dilemma. Støjberg kan ende med at afgøre valget ved kapre stemmer i farvandet mellem S, V og DF.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

”Hvad var det lige der skete?” 

Man kan ikke fortænke de ledende socialdemokrater i at klø sig i nakken og kigge undrende på en udvikling, hvor det, der lignede den mest sikre valgsejr i 20 år, kort før valget er endt med dødt løb, tenderende til et blåt flertal. 

Minksagen har selvfølgelig gjort sit. Minkkommissionens rapport var mere kritisk for regeringen end ventet, og statsminister Mette Frederiksens (S) efterfølgende pressemøde delte vandene. For Mette Frederiksens kritikere bestyrkede det beskyldningerne om magtfuldkommenhed, og det radikale bagland blev så provokeret af pressemødet, at partiets leder Sofie Carsten Nielsen var tvunget til at stille Mette Frederiksen et valgultimatum. Havde hun ikke gjort mindst det, var oprøret i det radikale bagland brudt ud i lys lue. 

Men meningsmålingerne tippede først over til den blå side, da et nyt parti meldte sin ankomst. Efter at have smidt fodlænken som følge af rigsretssagen, kom den tidligere Venstre-næstformand Inger Støjberg på banen med en kraft, de færreste havde regnet med. 

Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne – der spiller på navneligheden med det indvandringskritiske Sverigedemokraterne på den anden side af sundet – ser i de første meningsmålinger ud til ikke alene at true det kriseramte Dansk Folkeparti på livet og tage toppen af Nye Borgerliges fremgang. Støjberg ser også ud til at kunne det, som hverken de erklærede midterpartier Moderaterne eller Radikale for alvor er i stand til: At fiske stemmer over midten og dermed have mulighed for at tippe flertallet. 

Der er lagt op til den mest spændende valgkamp, siden Nyrup (S) vandt med et mulehår i 1998, og derefter er der udsigt til alenlange regeringsforhandlinger. 

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

Venstres Søren Gade udtrykte det på denne måde: ”Inger Støjberg er faktisk forudsætningen for, at vi kan få lov til at drømme om en borgerlig-liberal regering.” 
Den egenskab havde Dansk Folkeparti i 20 år, og det var præcis de marginalstemmer, der sikrede statsministerposten til først Anders Fogh Rasmussen og siden Lars Løkke Rasmussen. Stemmer, der befinder sig i krydsfeltet mellem S, V og DF. Det var den vælgergruppe, Mette Frederiksen igen fik tag i ved valget i 2019, hvor en kombination af Arne-pension, decentralisering og en kontant udlændingepolitik gav pote. 

Det sidste års tid har statsministeren imidlertid ændret signaler: Hvor de dominerende temaer var velfærd, udlændinge og kriminalitet i starten af regeringsperioden, har temaerne fra starten af sidste folketingsår snarere været klima og uddannelse. Det gjaldt både Mette Frederiksens tale til sit partis kongres i 2021, åbningstalen i Folketinget og den seneste nytårstale. Taler, der karakteristisk nok fik rosende kommentarer med fra Sofie Carsten Nielsen. 

Baggrunden for Mette Frederiksens stilskifte er indlysende. Socialdemokratiet har svært ved at nå ind til den voksende gruppe af akademikere og unge studerende i de store byer. Et problem, der blev understreget ved partiets miserable kommunalvalg i november, hvor socialdemokraterne ikke alene smed ti procentpoint i København, men også fik en lignende tilbagegang i Aalborg, Aarhus og Odense. 

Indtil nu har Mette Frederiksen ikke været i stand til at finde en formel, der både rummer unge storbyvælgere og den brede middel- og arbejderklasse i hele landet. Tværtimod ser de skiftende signaler ud til svække grebet om de arbejdervælgere, Mette Frederiksen erobrede i 2019 – uden at der kommer mange storbyvælgere den anden vej. 

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00