Analyse af 
Erik Holstein

Mette Frederiksen skal vinde på tryghed og lederskab

Krisen kommer til at overskygge alt i valgkampen, men udlændinge, klima og boligpolitik kan blive vigtige understrømme. Mette Frederiksens overraskende melding om, at bred regering nu er førsteprioritet, understreger det elendige forhold mellem S og R.  

Statsminister Mette Frederiksen (S) kan leve med et image som magtfuldkommen, hvis vælgerne også ser hende som kompetent.
Statsminister Mette Frederiksen (S) kan leve med et image som magtfuldkommen, hvis vælgerne også ser hende som kompetent.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Kan statsminister Mette Frederiksen (S) gøre det, Poul Nyrup Rasmussen (S) ikke kunne i 2001?

Dengang forsøgte Nyrup at vinde på "lederskab", og umiddelbart så det ikke helt skævt ud, for han havde tacklet krisen overbevisende efter terrorangrebet 11. september. Alligevel tabte Nyrup eftertrykkeligt.

Men situationen er ganske anderledes for Mette Frederiksen præcis 21 år efter.

Da Nyrup udskrev valg i oktober 2001, havde SR-regeringen stået til at tabe i tre år, det modsatte er tilfældet i dag, hvor Mette Frederiksen indtil for kort tid siden så ud til at få "a walk in the park". 

Desuden var det islamistiske terrorangreb grundlæggende en dårlig dagsorden for Nyrup, fordi emnet let kunne forbindes med socialdemokraternes akilleshæl, udlændingepolitikken. Den nuværende krise med en kombination af sikkerhedspolitik, inflation og energimangel ligger derimod ikke dårligt for Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen har derfor betydeligt bedre muligheder for at bruge lederskab som et aktiv, end Nyrup havde ved starten af århundredet. 

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Ser man på de forskellige partiers valgkampsstrategi, bliver økonomi det helt dominerende for næsten alle partier.

Venstre og Konservative vil forsøge at udnytte, at økonomi alt andet lige er en borgerlig styrkeposition. Men de to partier er meget bevidste om, at det denne gang kommer helt an på, hvordan emnet bliver vinklet.

Bliver det et spørgsmål om privatøkonomi, flere penge i borgernes lommer og lettelser af afgifter i en svær tid, vil de borgerlige have overhånden. Den blå blok vil også slå hårdt på behovet for arbejdsmarkedsreformer og både gøre det til et spørgsmål om økonomisk ansvarlighed og et spørgsmål om at sikre arbejdskraft til at passe børn, gamle og syge i fremtiden.

0:000:00