Statsministeren splitter omstridt ministerium i to

ROKADE: Statsminister Mette Frederiksen (S) splitter Miljø- og Fødevareministeriet i to i forbindelse med ministerrokade. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det omstridte Miljø- og Fødevareministerium skal splittes i to, og fremover skal der være et selvstændigt Miljøministerium og et selvstændigt Ministerium for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 

Det har statsminister Mette Frederiksen (S) besluttet, efter at fødevareminister Mogens Jensen (S) har trukket sig grundet massiv kritik for håndteringen af minksagen. 

Fødevare- og Miljøministeriets departementschef, Henrik Studsgaard, har fået hård kritik for sin håndtering af sagen, fordi flere ministre ikke hurtigt nok fik at vide, at der ikke var lovhjemmel til at slå alle mink ihjel.

”Jeg finder det ligeledes kritisabelt, at jeg ikke bliver gjort opmærksom på den manglende lovhjemmel straks, da dette afklares. Min departementschef har beklaget forløbet over for mig,” skrev den nu tidligere fødevareminister, Mogens Jensen.

SF-krav om opsplitning
Især SF-formand Pia Olsen Dyhr var skarp i sin kritik af departementschefen, som partiet gerne så fyret: "Efter at have læst redegørelsen har jeg ikke tillid til Henrik Studsgaard," sagde hun til Ritzau ifølge Berlingske.

Henrik Studsgaard får ansvaret for Miljøministeriet fremover, mens Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri skal finde ny departementschef.

Ifølge Politiken er det Henrik Studsgaard, der har skrevet ud til ministeriets medarbejdere i dag for at fortælle om opsplitningen af ministeriet.

”Vi vil nu gå i gang med at tilrettelægge den videre proces for opdelingen af ministeriet, og I vil modtage mere information herom, når flere detaljer er faldet på plads. Der vil nu være en periode, hvor vi på det organisatoriske plan skal have de to ministerier på plads i den nye ramme. Jeg håber på jeres tålmodighed, mens Koncern HR, MLS og mange andre knokler på livet løs for, at vi kommer ordentligt på plads,” skriver Studsgaard ifølge avisen.

Læs også

Omtumlet tilværelse
Efter at fødevare- og miljøområdet i årevis havde været delt op, valgte Løkke at samle de to ressortområder, efter han havde genvundet regeringsmagten i 2015. 

Med Lars Løkke Rasmussen som statsminister skete der yderligere ændringer. V-regeringen præsenterede i oktober samme år sin plan om at udflytte statslige arbejdspladser. 666 arbejdspladser fra Miljø- og Fødevareministeriet blev flyttet til provinsen, mens blandt andet dele af Landbrugsstyrelsen (dengang NaturErhvervstyrelsen) og Miljøstyrelsen rykkede ud i landet.

S-regeringen valgte at fastholde organiseringen i 2019 efter valget.

Det hårdt prøvede embedsværk skal nu igen i gang med endnu en stor omrokering.


    Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion