Mette Frederiksen vil diskutere en regering over midten

Fire år efter Mette Frederiksen meldte ud, at hun ønskede en ren socialdemokratisk regering, melder hun sig nu klar til at diskutere en flerpartiregering hen over midten. Radikale er begejstrede, mens de borgerlige og Enhedslisten afviser idéen.

Mette Frederiksen vil gerne diskutere muligheden for en regeringen på tværs af den politiske midte. Venstre er dog afvisende.
Mette Frederiksen vil gerne diskutere muligheden for en regeringen på tværs af den politiske midte. Venstre er dog afvisende.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Mette Frederiksen (S) er åben for en regering hen over den politiske midte efter næste folketingsvalg.

Sådan lyder det fra statsministeren i et interview med Jyllands-Posten.

"Vi bekender os til en etpartiregering. Det er det, vi går til valg på og ønsker opbakning til. Men vi vil nu også gerne åbne en diskussion af, om der kan være en bred regering. Det er meget reelt og også rigtigt at åbne den diskussion, så danskerne kan forholde sig til det, også i god tid inden et valg," siger hun til avisen.

Det sker fire år efter, at Mette Frederiksen Grundlovsdag 2018 sagde, at hun gik efter at danne en S-mindretalsregering uden deltagelse af blandt andre Radikale, som Socialdemokratiet senest havde siddet i regering med indtil 2015.

Statsministeren begrunder overfor Jyllands-Posten blandt andet udmeldingen med de krisesituationer, der har været i løbet af denne valgperiode: corona og krigen i Ukraine.

Mette Frederiksen peger på aftalen om et nationalt kompromis om forsvaret mellem regeringen, Venstre, Konservative, SF og Radikale som et eksempel på en bred aftale på tværs af Folketinget.

Radikale ser positivt på forslaget, mens Enhedslisten er kritiske overfor udmeldingen. Konservative og Venstre afviser idéen om et kommende regeringssamarbejde.

"Vi samarbejder gerne bredt, men meldingen fra Mette Frederiksen er ikke troværdig, og ikke hvad Danmark har brug for," skriver Jakob Ellemann-Jensen (V) på Twitter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00