Mette Frederiksen vil give Godhavns­drengene en officiel undskyldning

UNDSKYLDNING: Mette Frederiksen vil give Godhavnsdrengene og andre misbrugte børnehjemsbørn en officiel undskyldning, hvis hun bliver statsminister. 

ALLINGE: Noget af det allerførste, som Mette Frederiksen vil gøre, hvis hun bliver statsminister, er at give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning.

Det fortalte hun, da hun fredag holdt sin partiledertale på Folkemødets hovedscene i Allinge.

"Nogle mener, at vi i dag ikke kan tage ansvar for noget, der skete engang. De siger, at det var en anden tid, og det er jo rigtigt. Men de forbrydelser, der blev begået mod børnene dengang, var også forbrydelser dengang," lød det fra Mette Frederiksen.

Og derfor kan samfundet ikke fralægge sig ansvaret, mener Mette Frederiksen, der henviste til, at både Fogh-regeringen, Thorning-regeringen og senest Løkke-regeringen har afvist at komme med en officiel undskyldning.  

"Hvis nogen spørger mig: 'Hvad er det første, du vil gøre, hvis du bliver statsminister?' så er svaret, at jeg på vegne af vores fortid, vores nutid og vores fremtid gerne vil give dem en officiel undskyldning," sagde Mette Frederiksen.

"Et af de mørkeste kapitler"
Godhavnsdrengene boede på det statslige drengehjem Godhavn i Gribskov i 1960'erne, hvor de blev udsat for overgreb som systematiske tæsk, medicinske forsøg og seksuelle overgreb.

I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn, og siden rapportens konklusioner om overgreb kom frem, har flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten.

"Mange fik ar på krop og sjæl, en del har levet dårligt siden, mens andre har kæmpet sig til et godt liv. I fællesskab har de kæmpet for én ting; nemlig en officiel undskyldning fra Danmark," lød det fra Mette Frederiksen, der fortsatte:

"De blev fjernet fra deres mor og far, fordi de ikke kunne passe på dem. Men i stedet for at få voksne, der kunne passe på dem, fik de tæsk. Myndighederne enten så det ikke eller så det uden at reagere. Staten og velfærdssamfundet svigtede," sagde Mette Frederiksen i sin tale, hvor hun også kalder sagen "et af de mørkeste kapitler i vores historie".

Og det er ikke bare Godhavnsdrengene, som Mette Frederiksen vil give en officiel undskyldning, hvis hun bliver statsminister, understregede hun. Den skal også gælde andre børnehjemsbørn, grønlandske børn, der blev tvunget til at være danske, og de mennesker med handicap, der har lidt overlast i myndighedernes varetægt.

Forrige artikel Prøv quizzen: Kan du få alle rigtige i Altingets store Bornholm-quiz? Prøv quizzen: Kan du få alle rigtige i Altingets store Bornholm-quiz? Næste artikel Mette Frederiksen støtter Vestager som ny formand for EU-Kommissionen Mette Frederiksen støtter Vestager som ny formand for EU-Kommissionen
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.