Mette Frederiksen vil have et mere magtfuldt statsministerium

MINISTERIER: Socialdemokratiets formand vil styrke Statsministeriet, hvis hun vinder valget. Det sagde hun torsdag ved konferencen Arena Summit 2019.

Hvis socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, bliver statsminister efter folketingsvalget, bliver det for et statsministerium, der fylder mere og har mere styring med regeringens vigtigste projekter.

Det sagde hun torsdag i forbindelse med et indlæg på konferencen Arena Summit.

"Vi har et utrolig lille statsministerium, som ikke driver noget i det politiske arbejde, og det passer ikke sådan lige til mit temperament, hvis det er mig, der skal være landets statsminister. For så er det mit ansvar," sagde S-formanden.

"Så er det ikke Finansministeriets ansvar eller en tredjes ansvar, så derfor skal mere af den politiske proces starte og slutte hos den, der har det primære ansvar, ikke uddelegeres til alle mulige andre."

Svaret faldt, da Jakob Nielsen, chefredaktør på Altinget og Mandag Morgen, som står bag konferencen, spurgte, hvordan Mette Frederiksen vil være en anden leder end sine forgængere, hvis hun bliver statsminister.

Her pegede hun også på, at hun vil have mere fokus på ulighed og "insistere på, at alle er med".

Sass vil have grønt finansministerium
Det er ikke første gang, socialdemokraterne lufter tanker om, hvad de vil gøre med ministerierne, hvis de vinder regeringsmagten.

I et interview med Politiken i februar sagde gruppeformand Henrik Sass Larsen (S), at han efter en depression er klar til at blive finansminister. Og i den forbindelse lægger han op til at "hive en del af klimapolitikken ind i Finansministeriet".

Socialdemokraterne vil afsætte 20 milliarder kroner til en fond, der skal finansiere forskning i, hvordan man kan lagre bæredygtig energi. Og den fond skal ligge under Finansministeriet, mener Sass.

Frederiksen vil gøre op med finansens magt
Omvendt kan Mette Frederiksens melding om et styrket statsministerium høres som et opgør med et stadig mere magtfuldt finansministerium. Som forskere også har beskrevet, er "Finansen" gennem de seneste årtier blevet det dominerende ministerium på bekostning af ressortministerierne.

I portrætbogen "Mette F." fra 2016 lægger S-formanden op til at ændre på dét. Hun siger, at Finansministeriets magt gennemsyrer hele embedsmandsapparatet i de andre ministerier, som har svært ved at udvikle ny politik uden fra første færd at måle den på, hvad den betyder for økonomien.

"Med enkelte undtagelser har Finansministeriet været drivende i forhold til større reformer og omlægninger de seneste mange år. Og det har været det eneste ministerium, der for alvor har sat sig for at analysere, hvad det er for samfundsudfordringer, vi står over for. Det duer ikke, for Finansministeriets rolle er jo først og fremmest at vægte alting i forhold til, hvordan det virker på økonomien. Og så træder andre hensyn – for eksempel hvordan et forslag påvirker borgerne – i baggrunden," siger Mette Frederiksen i bogen.

Løkke: Der findes ikke noget større problem end klimaudfordringen
Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt tale ved dagens konference.

Temaet var næste generation, og Løkke talte især om klimaudfordringen – "der findes ikke noget større problem i sig selv, for det handler jo om menneskehedens overlevelse" – og om fremtidens sundhedsvæsen. Mette Frederiksen fokuserede på klima, centralisering omkring de største byer, ulighed og udfordringerne ved de nye teknologiske muligheder og techgiganternes magt.

Se begge taler her:

Forrige artikel V-profiler drømmer om at sløjfe SU til hjemmeboende V-profiler drømmer om at sløjfe SU til hjemmeboende Næste artikel Swedbank fyrer dansk direktør efter hvidvaskskandale Swedbank fyrer dansk direktør efter hvidvaskskandale