Mette Frederiksen: Voldsomt udgiftspres kan udhule den "almindelige" skole, ældrepleje og daginstitution

Mette Frederiksen vil ikke love at opdatere regeringens økonomiske råderum, inden økonomiforhandlingerne med kommunerne. Men hun understreger, at det "voldsomme" udgiftspres på nogle områder ikke må gå udover de "almindelige" tilbud.

Kim Rosenkilde

Stigende udgifter på enkelte kommunale velfærdsområder risikerer at udhule velfærdssamfundet.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun tirsdag blev udspurgt af SF-formand Pia Olsen Dyhr under Folketingets spørgetime.

Mette Frederiksen pegede på, at regeringen har tilført kommunerne flere penge med de seneste år økonomiaftaler, men at det er sket samtidig med, at der er et pres på de kommunale budgetter.

"Med den aftale, der blev lavet sidste år, er der kommet flere penge til kommunerne. Man kan bare ikke mærke det, fordi der er et samtidigt voldsomt udgiftspres på nogle områder," sagde Mette Frederiksen.

Statsministeren nævnte ikke hvilke konkrete stigende udgifter, hun havde i tankerne.

Men hun gjorde det klart, at udviklingen ikke kan få lov at fortsætte i samme spor, og at det er et tema ved de kommende økonomiforhandlinger.

"Ligegyldigt hvilken ramme, vi måtte aftale med kommuner og regioner, så bliver vi nødt til at sikre, at der er en ordentlig økonomi til den almindelige folkeskole, til den almindelige ældrepleje, til de almindelige daginstitutioner," sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

"Fordi hvis det udgiftspres, der ligger nedenunder, bare fortsætter, så udhuler vi vores velfærdssamfund."

Statsministeren bemærkninger om de kommunale budgetter faldt i kølvandet på, at Pia Olsen Dyhr bad hende om at svare på, hvorfor regeringen ikke ser ud til at opdatere sit finanspolitiske råderum, inden årets økonomiforhandlinger starter.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00