Kommentar af 
Michael Baggesen Klitgaard

Michael Baggesen Klitgaard: Corona kan få bugt med sundhedsområdets immunforsvar over for partipolitik

KOMMENTAR: Med dalende tilslutning hos vælgerne øges Venstres tilskyndelse til at politisere corona-restriktionerne og angribe regeringen. Og når der går partipolitik i corona-strategien, bliver det sværere at få en hel befolkning til at følge dem.

Regeringen er i et kapløb med tiden om at få smittetallene så langt ned som muligt, inden B.1.1.7. og partipolitikken tager over, skriver Michael Baggesen Klitgaard.
Regeringen er i et kapløb med tiden om at få smittetallene så langt ned som muligt, inden B.1.1.7. og partipolitikken tager over, skriver Michael Baggesen Klitgaard.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Michael Baggesen Klitgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Corona-restriktionerne virker som tiltænkt. Efter de meget stramme af slagsen blev genintroduceret i december og siden skærpet yderligere i begyndelsen af januar, er smittetrykket faldet markant.

Nu knytter bekymringerne sig specifikt til det stigende antal mennesker, der smittes med den britiske mutation B.1.1.7. Måske er den ikke helt så smitsom som først antaget, men forventningen er ikke desto mindre, at den vil dominere i løbet af februar, og der er ikke i skrivende stund sikre tegn på, at regeringen tænker på at slække på restriktionerne, selvom mange gerne vil have i hvert fald de mindste børn tilbage i skolen. 

Restriktionerne virker, fordi befolkningen er lydhør over for regeringens og myndighedernes budskaber. Befolkningen har ændret adfærd.

Spørgsmålet er så, om de aktuelt faldende smittetal i sig selv kan få folk til at slække på disciplinen, inden vi har fået greb om den britiske variant, og vaccinen er kommet os til undsætning?

Fakta
Michael Baggesen Klitgaard er professor og institutleder ved Institut for Politik & Samfund – Aalborg Universitet.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

Det er en reel udfordring. Forskerne bag HOPE-projektet med professor Michael Bang Petersen i spidsen følger vore holdninger og handlinger under Coronaen, og har vist, at tilbøjeligheden til at holde social afstand daler med et aftagende smittetryk. De nyeste data fra projektet viser imidlertid en aktuel stigning i opmærksomheden på at holde social afstand trods faldende smittetal, og at der er tillid til såvel den politiske strategi som kommunikation.  

Til gengæld kan regeringen samtidig bekymre sig om et tal, der ligeledes viser faldende tendenser og kan blive en udfordring for regeringen og befolkningens adfærdsmæssige disciplin i de kommende kritiske måneder: Venstres opbakning i meningsmålingerne.

Det er ligeså sikkert som den britiske mutations kommende dominans, at partipolitiske uenigheder om Corona-strategien bryder ud, inden vi kan lægge virussen bag os.

Michael Baggesen Klitgaard

Den simultane nedadgående retning på smittetryk og Venstres opbakning kan lægge hindringer i vejen for regeringen, når den forsøger at komme igennem med budskabet om, at det er nu vi skal holde fast, og at det nok bliver værre, før det bliver bedre. 

For det er ligeså sikkert som den britiske mutations kommende dominans, at partipolitiske uenigheder om corona-strategien bryder ud, inden vi kan lægge virussen bag os. En del af læringen fra foråret er, at i takt med restriktionernes effekt, øges det politiske pres for genåbning.

Vi var ikke mange uger på den anden side af 11. marts, førend samarbejdet mellem Folketingets partier om nedlukningen blev udfordret af de mindre borgerlige partier, der så en mulighed for at profilere sig med særlige standpunkter. Allerede få dage inde i maj advokerede den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, for at genåbne alt. Partilederne fra Liberal Alliance og Nye Borgerlige fulgte trop.

Under en nedlukning var og er der rig lejlighed til at promovere sig som varetager af de erhvervsinteresser, der rammes af nedlukningen. Og med mediernes samtidige sult efter konfliktstof og politiske uenigheder er der garanti for taletid og opmærksomhed.

Det havde regeringen nok gerne været foruden, men så længe opmærksomheden går til mindre partier med notorisk behov for at profilere sig, er problemet ikke voldsomt. Værre er det for regeringen, hvis det alternative statsministerparti begynder at undsige restriktionerne.

Sandsynligheden for, at det scenarie bliver virkelighed, vokser i takt med, at Venstre dykker i meningsmålingerne og kommer under stadigt stigende pres for at markere sig med andet end Inger Støjberg, rigretssag og uro om ledelsesforholdene.

Læs også

Nok er regeringen altså i kapløb med tiden om at få smittetallene så langt ned som muligt, inden B.1.1.7. tager over, men også om så længe som muligt at fastholde den bredest tænkelige politiske opbakning til de nuværende restriktioner, inden partipolitikken tager over. Når det sker - for det gør det - polariseres debatten med den konsekvens, at den halvdel af befolkningen, som ikke støtter regeringen, vil finde det sværere at acceptere de restriktioner, der lægges på vores adfærd. 

En del politologer har ellers haft som ét af tilværelsens faste holdepunkter, at når det gælder sundhedspolitik, så er der ikke rum for større partipolitiske udsving. Sundhedsmæssige risici er 'demokratisk' fordelt i den forstand, at de rammer høj som lav og skaber efterspørgsel på omfattende dækning fra alle vælgergrupper. Uanset hvem partierne derfor repræsenterer, har de et betydeligt incitament til at prioritere sundhedspolitikken højere end alle andre emner.

Kampen mod coronaen burde falde perfekt ind i mønstret. Smitten rammer på tværs af de politiske skillelinjer, der defineres af indkomst, uddannelse, beskæftigelse, sociale forhold, race, religion og geografi, og hvad der i øvrigt kan dele os politisk.

Ikke desto mindre ved vi nu, at trods en demokratisk fordelt smitterisiko vil andre hensyn end de rent sundhedspolitiske trænge ind i diskussionen om corona-strategien. Det gælder økonomiske hensyn, hensynet til personlige frihedsrettigheder, hensyn til skolebørnenes trivsel og kvaliteten af den ungdomsuddannelse, corona-generationen får med sig. En global pandemi kan med andre ord også få bugt med sundhedsområdets immunforsvar over for partipolitik.

-----

Michael Baggesen Klitgaard (født 1971) er professor og institutleder ved Institut for Politik & Samfund – Aalborg Universitet. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Baggesen Klitgaard

Institutleder og professor, Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet
ph.d. i offentlig politik (Aalborg Uni. 2004)

0:000:00