Om  
Mikhail Gorbatjov

Mikhail Gorbatjov er død

Den sidste leder af Sovjetunionen blev 91 år.

Mikhail Gorbatjov (tv) sammen med den daværende amerikanske præsident, Ronald Reagan. Billedet er fra 1985, da de to underskrev en nedrustningsaftale i Geneve, kort efter Gorbatjovs tiltræden som sovjetisk leder. 
Mikhail Gorbatjov (tv) sammen med den daværende amerikanske præsident, Ronald Reagan. Billedet er fra 1985, da de to underskrev en nedrustningsaftale i Geneve, kort efter Gorbatjovs tiltræden som sovjetisk leder. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Sovjetunionens sidste leder er død. Mikhail Gorbatjov, som stod i spidsen for Sovjetunionen fra 1985 til 1991, blev 91 år. 

Han blev især kendt for at iværksætte reformer med gradvis mere åbenhed og markedsøkonomi, og han bidrog dermed til afslutningen af Den Kolde Krig, der varede i et halvt århundrede og bragte verden på kanten af en udslettende atomkrig. 

Op igennem 1980'erne var han med til at dæmpe truslen gennem en stribe banebrydende nedrustningsaftaler med USA. 

I 1990 opgav Gorbatjov det sovjetiske ét-partisystem og tog de første skridt i retning af demokrati. Mens den vestlige verden jublede, gjorde forandringerne ikke Gorbatjov populær i sin egen befolkning, og i 1991 blev han  forsøgt afsat ved et kup. Kort efter blev Sovjetunionen opløst, og Gorbatjov fik aldrig magten i den russiske republik, som stod tilbage, efter at en stribe tidligere sovjetrepublikker havde fået deres uafhængighed.  

Han døde ifølge internationale medier på et hospital i Moskva.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikhail Gorbatjov

Fhv. præsident for Sovjetunionen

0:000:00