Miljø- og Fødevareministeriet får kritik af Rigsrevisionen

KRITIK: Miljø- og Fødevareministeriets tilsyn med landbrugets fondes forvaltning af tilskudsmidler får kritik af statsrevisorerne i ny beretning.

Foto: Colourbox
Emma Qvirin Holst

Miljø- og Fødevareministeriet har ikke sikret en effektiv og korrekt forvaltning i landbrugets fonde.

Sådan lyder kritikken fra statsrevisorerne i Rigsrevisionens beretning om tilskudsforvaltningen i landbrugets fonde.

Landbrugets fonde forvalter hvert år cirka 500 millioner kroner i tilskudsmidler til udvikling af landbruget. Rigsrevisionen har både undersøgt, om fondene har forvaltet tilskudsmidlerne effektivt og korrekt, og om Miljø- og Fødevareministeriet har fulgt op på fondenes forvaltning.

Og kritikken er klar. Det har hverken Miljø- og Fødevareministeriet eller fondene levet op til.

”Statsrevisorerne kritiserer, at Miljø- og Fødevareministeriet ikke har sikret en effektiv og korrekt forvaltning i landbrugets fonde. Fondene har ikke forvaltet i overensstemmelse med forvaltningsretlige regler og principper om fx lige og ensartet behandling af ansøgere og god tilskudsforvaltning,” skriver statsrevisorerne i deres betænkning til Rigsrevisionens beretning.

Desuden får Miljø- og Fødevareministeriet kritik for, at man heller ikke har fulgt op på, om ordningen har den ønskede samfundsmæssige effekt.

Minister vil se på tilsynet
På baggrund af kritikken vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) nu se nærmere på, om der er behov for at ændre tilsynet.

"Jeg har fuld tillid til, at fondene varetager det ansvar, de har fået betroet, men lytter selvfølgelig til kritikken fra Rigsrevisionen. Derfor har jeg iværksat et arbejde, hvor der ses på, om rammerne for fondenes arbejde og tilsynet skal justeres," siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Landbrugets fonde ledes af en bestyrelse, der består af primært repræsentanter fra landbruget. Det er bestyrelsens ansvar at forvalte tilskudsmidlerne, der skal gå til aktiviteter, der støtter landbrugets udvikling og konkurrenceevne. De største modtagere af tilskud er institutioner, der hører under Landbrug & Fødevarer.

Det er også Landbrug & Fødevarer, der hovedsageligt administrerer fondene, og her hilser man revisionen velkommen og håber, at fondene vil tage kritikken til efterretning.

"Det er vigtigt, at fondene imødekommer de anbefalinger, som Rigsrevisionen kommer med i beretningen. Hvis der er punkter, hvor man ikke har været dygtige nok, så forventer jeg, at man retter ind og følger de anbefalinger, der gives. Jeg kan nemlig ikke understrege nok, hvor meget landbruget har brug for, at fondene drives på en ordentlig måde," siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00