Miljøministerium erkender fejl i DMU-sag

SKOVSAG: Styrelser afviser at have lagt pres på DMU i skovsagen, men erkender, at man fejlagtigt lod som om, at indberetningerne til EU var baseret på DMU's tal. Forløbet giver anledning til flere ændringer af praksis.
Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) skal på et samråd onsdag redegøre for sit syn på skovsagen.
Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) skal på et samråd onsdag redegøre for sit syn på skovsagen.Foto: Hasse Ferrold
Anders Jerking
Det var ikke korrekt, da Miljøministeriet på den sidste arbejdsdag før julen 2007 udsendte en pressemeddelelse, hvor det fremgik, at EU-indberetningerne over den danske naturs status var lavet af Danmarks Miljøundersøgelser. Det var indberetningerne ikke, og derfor var pressemeddelelsen fejlagtig.

"By- og Landskabsstyrelsen burde have sikret en retvisende formulering," hedder det i den redegørelse over forløbet, som miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har bestilt hos By- og Landskabsstyrelsen og Skov- og Naturstyrelsen.

DMU havde vurderet naturens tilstand væsentligt mere negativt end billedet, som styrelserne valgte at indberette til EU, og derfor har eksperter og politikere tidligere i Altinget kaldt pressemeddelelsen for vildledende, hyklerisk og direkte løgn. Nu erkender ministeriet altså, at pressemeddelelsen var fejlagtig.

Afviser pres på DMU
I den 31 sider lange redegørelse fastslår styrelserne, at man hentede faglig bistand til indberetningerne hos DMU, men at det er styrelsernes opgave at fortolke EU's habitatdirektiv. I løbet af 2007 opstod der uenighed mellem DMU og styrelserne om, hvordan direktivet skulle tolkes. Denne uenighed er blevet udlagt som om, at styrelsen lagde pres på DMU for at få ændret vurderingerne. Det afviser styrelserne i redegørelsen.

"Det er styrelsernes opfattelse, at der ikke er foretaget ændringer i afrapporteringen, som Danmarks Miljøundersøgelser ikke har været enige i - givet at styrelsernes fortolkning af direktivet lægges til grund. Danmarks Miljøundersøgelser er derfor heller ikke efter styrelsens opfattelse blevet presset til at ændre det faglige indhold i afrapporteringen," hedder det i redegørelsen.

Uenighed om skove og fremtiden 
Af redegørelsen fremgår det, at styrelserne og DMU særligt var uenige om to forhold: skovenes tilstand og fremtidsudsigterne for en lang række naturområder. På det første område mener styrelserne, at man nåede til enighed, da det først var slået fast, at det var styrelsernes tolkning af direktivet, som skulle lægges til grund. Fremtidsudsigterne blev man derimod ikke enige om.

I oktober 2007 blev daværende miljøminister Connie Hedegaard (K) informeret om uenigheden, og i december 2007 blev den nyudnævnte miljøminister Troels Lund Poulsen (V) ligeledes informeret. Troels Lund Poulsen understregede ved den lejlighed, at man skulle lægge DMU's vurderinger til grund for indberetningerne.

Dette faktum har Troels Lund Poulsen flere gange i dette efterår fremhævet, men af redegørelsen fremgår det tydeligt, at han ikke tog stilling til uenigheden om skovenes tilstand, men alene til uenigheden om fremtidsudsigterne.

"Af de fire forelæggelser, som By- og Landskabsstyrelsen udarbejdede til miljøministeren i oktober-december 2007, burde det have fremgået, at uenigheden med Danmarks Miljøundersøgelser om hvorvidt fremtidsudsigterne skulle afrapporteres ugunstig eller ukendt alene omfattede 20 naturtyper uden for skovene, idet der for de øvrige naturtyper inkl. skovene efter styrelsernes opfattelse var opnået enighed med Danmarks Miljøundersøgelser," hedder det i redegørelsen.

Ny praksis 
Styrelserne understreger i rapporten, at de mener, at de har varetaget deres opgaver, men erkender, at man "på en række punkter kunne have løst opgaven mere hensigtsmæssigt." Styrelserne skulle allerede i kontrakterne med DMU have sikret en mere præsis beskrivelse af ansvar og opgaver, herunder hvem der afgør uenigheder. Ligeledes skulle tolkningen af direktivet være præciseret. Styrelserne vil derfor nu gennemgå alle standardkontrakter, så opgavebeskrivelserne bliver mere præcise.

Miljøminister Troels Lund Poulsen er kaldt i samråd om sagen onsdag. 

Læs mere i Altinget i morgen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00