Miljøstyrelsen forventer masseopsigelser efter udflytning

UDFLYTNING: Kun 25 procent af Miljøstyrelsens medarbejdere forventes at flytte med til Odense, viser internt notat. ”Det er endnu værre, end jeg troede,” lyder det fra Alternativet.

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skal onsdag i samråd om konsekvenserne af udflytningen af Miljøstyrelsen.
Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skal onsdag i samråd om konsekvenserne af udflytningen af Miljøstyrelsen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Okkels

75 procent af Miljøstyrelsens 500 medarbejdere vil ikke flytte med til Odense, når styrelsen flytter fra København.

Miljø- og Fødevareministeriet skønner således, at kun 25 procent af de ansatte stadig arbejder i styrelsen i 2020. Det viser interne notater, som Altinget har fået aktindsigt i.

Og det er stadig styrelsens prognose, bekræfter Miljø- og Fødevareministeriets afdelingschef David Fjord Nielsen. 

”Der kunne selvfølgelig komme nogle afvigelser, positive eller negative, men det er stadig et realistisk scenarie. Her skal man også huske, at der altid vil være en vis naturlig udskiftning i styrelsen, også hvis ikke den var blevet flyttet," siger han til Altinget.

Nu må ministeren sørge for, at natur og miljø ikke ender som den store taber.

Maria Reumert Gjerding, Præsident for Danmarks Naturfredningsforening

Alternativet og Danmarks Naturfredningsforening finder de nye tal stærkt foruroligende. 

"Det er endnu værre, end jeg troede. Jeg havde ellers et håb om, at man måske kunne holde på halvdelen," siger Alternativets miljøordfører, Christian Poll, og fortsætter:

"Selvfølgelig bliver der ansat nye og gode folk. Men det er enormt komplekse områder, vi har med at gøre, som tager år at sætte sig ind i. Når langt størstedelen af styrelsen skal skiftes ud, vil det gå stærkt ud over den faglige indsigt og den rigtige sagsbehandling." 

Dermed står den nye Miljøstyrelse i Odense til en væsentlig større udskiftning af medarbejdere, end da dele af Miljøstyrelsen tidligere blev flyttet til Slagelse. I den forbindelse var der 65 procent medflyttere.

Minister venter på samråd
Aktindsigterne viser også, at 1. maj 2018 havde godt 30 procent af de 500 berørte ansatte allerede opsagt deres job i Miljøstyrelsen. Det var en udskiftning seks gange hurtigere end normalt.

"Der er jo tale om en stor styrelse fuld af fagligt specialiserede medarbejdere. Jeg frygter, at fagligheden ikke kan bevares intakt med sådan en kolossal udskiftning. Nu må ministeren sørge for, at natur og miljø ikke ender som den store taber," siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.  

Flere oppositionspolitikere har allerede kaldt miljø- og fødevareministeren i samråd og stillet spørgsmål om udflytningen, efter at Altinget kunne afsløre, at Miljøstyrelsen forventede alvorlige konsekvenser på grund af udflytningen.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), der først vil redegøre for styrelsens udfordringer på samrådet i Miljø- og Fødevareudvalget onsdag 6. juni kl. 13.  

Læs hele artiklen på Altinget: miljø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Jakob Ellemann-Jensen

Vicestatsminister og forsvarsminister, partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00