Millioner skal gøre museer bedre til at hive unge, mænd og kortuddannede indenfor

STØTTE: "Det kan vi gøre bedre," siger kulturministeren om museernes relevans. Udvalgte museer får nu millioner til at øge den af Slots- og Kulturstyrelsen, der også sender millioner af sted til museernes samlinger og forskning.

Slots- og Kulturstyrelsen uddeler millioner til at styrke museernes relevans og aktualitet for underrepræsenterede brugergrupper på museerne.
Slots- og Kulturstyrelsen uddeler millioner til at styrke museernes relevans og aktualitet for underrepræsenterede brugergrupper på museerne.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Julehumøret har sandsynligvis fået et nøk opad på flere af landets museer.

Slots- og Kulturstyrelsen har nemlig hevet tidlige julegaver i form af samlet 7,6 millioner kroner op af sækken og fordelt dem til udvalgte museer. Det fremgår af to pressemeddelelser fra styrelsen.

Pengene skal blandt andet bruges på at gøre museerne relevante for flere. Det kan nemlig gøres bedre, mener kulturminister Joy Mogensen (S).

"Undersøgelser viser, at især de unge, mænd og danskere med et lavt uddannelsesniveau sjældent besøger museerne. Det kan vi gøre bedre, for museerne rummer vores fælles fortid og kulturarv, som tilhører os alle sammen," siger hun i pressemeddelelsen og fortsætter:

Undersøgelser viser, at især de unge, mænd og danskere med et lavt uddannelsesniveau sjældent besøger museerne. Det kan vi gøre bedre.

Joy Mogensen (S)
Kulturminister

"Derfor skal museerne gøre deres tilbud mere vedkommende for dem, der sjældent benytter museernes tilbud. Det arbejde har mange museer taget fat på allerede, men vi skal have flere med ombord, så endnu flere får et indblik i vores fælles historie.”

Særligt fokus på unge
Slots- og Kulturstyrelsen har helt præcist uddelt to millioner kroner til tre projekter, der skal arbejde på at tiltrække de sjældne brugere. Et af de udvalgte museer er Ragnarock – museet for pop, rock og ungdomskultur i Roskilde.

Her vil museet bruge de ekstra midler til at invitere de unge ind og blive "museumshackere", så de hjælper museet med at gøre museumsoplevelsen mere vedkommende for de unge.

Derudover har Museum Vestsjælland fået midler til at udvikle en model for onlinekulturformidling, og Den Hirschsprungske Samling i København vil bruge midlerne til at fokusere på inddragelse af unge indvandrerkvinder på museerne.

Penge til bevaring og forskning
Foruden de to millioner kroner, der skal styrke relevansen, har Slots- og Kulturstyrelsen yderligere 5,2 millioner kroner i baghånden. Denne pulje skal hjælpe 15 udvalgte museer med at sikre bevaring af museernes samlinger, styrke forskningen på museerne og bruges til indkøb af nye værker og genstande.

Det er en "virkelig god nyhed", hvis man spørger Ole Winther, der er enhedschef ved Slots- og Kulturstyrelsen.

"Vi har fået rigtig mange ansøgninger til en lang række relevante og gennemarbejdede projekter. I år har der været en stor spredning i ansøgningerne, hvor både natur-, kultur- og kunstmuseer har søgt puljen. Det har givet os mulighed for at uddele midlerne bredt til alt fra metodeprojekter og traditionel samlingsgennemgang til konservering af genstande inden for natur-, kultur- og kunsthistorie," siger Ole Winther.

En del af puljen går blandt andet til Naturhistorisk Museum Aarhus, der skal bruge de omkring 170.000 kroner til at rense et stort antal knogler fra østafrikanske pattedyr, som er blevet angrebet af skimmelsvamp.

Derudover modtager Den Hirschsprungske Samling i København 201.250 kroner, som museet vil bruge på at konservere en række værker af kvindelige kunstnere. Midlerne rækker til, at museet kan restaurere 13 værker, så de i fremtiden kan indgå i udstillinger og derved mindske kvindernes underrepræsentation i museets samling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00