Milliongevinst ved at afbrænde mere udenlandsk affald

FORBRÆNDING: Ny rapport viser, at der kan hentes gevinster på 150 millioner kroner årligt ved at øge importen af udenlandsk affald. Ministeren hilser udsigten til mere billig brændsel velkommen.

Danske forbrændingsanlæg har de seneste år været afhængig af import af udenlandsk affald for at få økonomien til at hænge sammen. Nu viser ny rapport, at der er store penge at tjene ved at skrue op for importen.<br>
Danske forbrændingsanlæg har de seneste år været afhængig af import af udenlandsk affald for at få økonomien til at hænge sammen. Nu viser ny rapport, at der er store penge at tjene ved at skrue op for importen.
Foto: Colourbox
Klaus Ulrik Mortensen

Rygterne om affaldsforbrændingens snarlige død er stærkt overdrevne.

Det er konklusionen i en ny rapport fra Ea Energianalyse, som viser, at der helt frem til 2050 vil være samfundsøkonomiske gevinster ved at bevare en stærk og konkurrencedygtig dansk forbrændingssektor.

Og ikke nok med det. Analysen viser også, at samfundet kan tjene store summer ved at øge importen af forbrændingsegnet affald fra Storbritannien og Østeuropa. Og at det er "meget sandsynligt", at der vil være en samfundsøkonomisk gevinst på cirka 150 millioner kroner årligt.

Affald nok til at tredoble kapaciteten
Tal fra Miljøstyrelsen viser, at import af udenlandsk affald alene i 2015 tilførte statskassen 100 millioner kroner i ekstra afgifter. Affald leverer i dag 24 procent af den danske fjernvarme og 4 procent af strømmen. Og har i modsætning til andre fossile brændsler som kul og naturgas den fordel, at anlæggene får penge for at modtage affaldet, samtidig med at de efterfølgende kan sælge energien videre.

Hidtil har import af affald bidraget til at udnytte den ledige kapacitet på affaldsforbrændingsanlæggene i Danmark. Det er usikkert, om en konkurrencesituation vil medføre stigende import, men hvis den gør, og anlæggene ønsker at importere og brænde udenlandsk affald af, fordi de kan tjene nogle penge på det, så har jeg ingen problemer med det.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

“Rapporten viser, at man ud fra et strengt økonomisk perspektiv skulle tredoble kapaciteten i affaldsenergisektoren. Dog vil vi ikke gå så langt, men nøjes med at anbefale, at man ved at øge kapaciteten med 15 procent kan hente store samfundsøkonomiske gevinster,” siger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob H. Simonsen.

Det er brancheforeningen, der selv har bestilt rapporten. Jacob H. Simonsen understreger, at man i beregningerne adlyder det politiske krav om 50 procent genanvendelse af husholdsaffaldet i 2022. Ligesom man kan påvise, at klimaregnskabet ikke forværres af den øgede affaldsforbrænding, fordi affaldet fortrænger andre fossile brændsler

SF: Tid til opgør med pyromani
Miljøordfører i SF, Lisbeth Bech Poulsen, bad for nylig minister Esben Lunde Larsen fremskaffe bemeldte tal for udviklingen i den danske affaldsimport. En udvikling, som hun er stærkt kritisk over for.

“Teknologien til forbrænding i Danmark er selvfølgelig et kæmpe skridt foran mange andre lande. Men det ændrer ikke på, at vi bliver nødt til at tage et opgør med den pyromaniske tankegang, hvor vi bliver ved med at brænde affaldet af i stedet for at arbejde frem mod en cirkulær omstilling,” siger hun.

Minister byder udenlandsk affald velkommen
Lars Christian Lilleholt (V) kan imidlertid ikke se nogen problemer i, at billig brændsel i form af udenlandsk affald finder vej til de danske forbrændingsanlæg.

"Jeg synes, at det er rigtig godt, at anlæggene prøver at få udnyttet kapaciteten i sektoren. At man ifølge rapporten også tjener penge på det, er jo kun godt," siger han i et skriftligt svar til Altinget.

Ministeren kæder rapportens konklusioner sammen med diskussionen om en mere effektiv affaldssektor.

"Hidtil har import af affald bidraget til at udnytte den ledige kapacitet på affaldsforbrændingsanlæggene i Danmark. Det er usikkert, om en konkurrencesituation vil medføre stigende import, men hvis den gør, og anlæggene ønsker at importere og brænde udenlandsk affald af, fordi de kan tjene nogle penge på det, så har jeg ingen problemer med det. Det vil kun være til gavn for både anlægsejerne, jobskabelsen og væksten i Danmark," siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: forsyning (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00