Mindeord: Erland Kolding Nielsen (70) - af Jens Chr. Grøndahl

MINDEORD: Forfatter og skribent ved Altinget Jens Christian Grøndahl skriver mindeord om direktør for Det Kongelige Biblioket Erland Kolding Nielsen, der er død, 70 år gammel.

Han døde som en romer: stoisk, klarsynet, mandigt, skriver Jens Chr. Grøndahl i et mindeord.
Han døde som en romer: stoisk, klarsynet, mandigt, skriver Jens Chr. Grøndahl i et mindeord.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Jens Christian Grøndahl

Det var min kone Anne, der introducerede mig for Erland Kolding Nielsen. Hun kendte ham fra dengang, hun arbejdede i Kulturministeriet. Uden at han gjorde særligt væsen af sig, var han en mand, man lagde mærke til, på én gang imødekommende og urokkelig. Vi løb ind i hinanden med års mellemrum, og hver gang spurgte han, om jeg ikke havde lyst til at overdrage mit arkiv til Det Kongelige Bibliotek. Det var ikke faldet mig ind, at jeg skulle være i besiddelse af noget så fint, men sidste efterår tog jeg mig sammen, og en dag i oktober mødtes Anne og jeg med Erland på hans kontor. Der gik over en time, før jeg fik tømt mine medbragte plasticposer ud på hans bord. Forinden havde vi i samtalens form været på en eventyrlig rejse tilbage til bibliotekets grundlæggelse.

Erland fortalte beredvilligt, lærd, passioneret og underfundigt om samlingernes tilblivelse og proveniens. Han var dødsmærket, men vi talte ikke om døden. Det var mere interessant at tale om det, han havde tilbragt livet med, og som han også havde levet for: Det store bibliotek, en Noahs Ark af kundskaber, erkendelse og digtning, som det har været hans livsværk at forvalte og give videre til den eftertid, ingen af os kommer til at opleve. Ved siden af Folkekirken og Kongehuset er KB den institution, der rummer hele vores lille lands brogede historie, samtidig med at biblioteket har været vores vindue mod verden. Sammen med Erland følte man sig i kontakt med den historie. Der var en ydmyg ro ved at få lov at efterlade mine notesbøger og skriblerier på hans bord. Vide, at der var et lille hjørne til dem dybt i arkens bug, sammen med alle de andres.

Der var også en sælsom opløftelse ved at sidde og tale så livligt og let med en kær bekendt, som vi vidste, at vi sikkert ikke ville komme til at se igen. Så nøgtern og fattet var han, at glæden også fik plads. Da Erland blev klar over, hvor syg han var, forberedte han sin fratræden og brugte den resterende tid på så vidt muligt at få gjort sit arbejde færdigt. Man kan sige, at han døde som en romer: stoisk, klarsynet, mandigt. På den værdigste måde virkeliggjorde han de antikke filosoffers ord om, at hvor jeg er, er døden ikke, og hvor døden er, er jeg ikke. At fortsætte til det sidste med at være så vital, så nærværende, så interesseret og så glad for at dele sin enorme viden lige så længe, som han overhovedet kunne, det var da virkelig at byde fjenden trods. Mere end min lille plads i arken er jeg Erland taknemmelig for hans eksempel, da han vidste, at han skulle dø. Jeg kan ikke komme i tanke om noget mere livsbekræftende.

Jens Christian Grøndahl

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erland Kolding Nielsen

Fhv. direktør, Det Kongelige Bibliotek
cand.phil. i historie (Københavns Uni. 1973)

Jens Christian Grøndahl

Forfatter
filminstruktør (Den Danske Filmskole. 1983)

0:000:00