Mindst 36 folketingspolitikere har modtaget dødstrusler

TRUSLER: Mange folketingspolitikere har fået hadefulde og truende henvendelser fra borgere. Det kan svække demokratiet, vurderer professor. 

En række politikere på Christiansborg har prøvet at modtage trusler om vold og sågar trusler på livet.

I en rundspørge, som DR Syd har foretaget, fortæller 46 af de 97, som har svaret på undersøgelsen, at de har oplevet trusler om vold. 36 svarer, at de har fået dødstrusler.

Ifølge Ulrik Kjær, der er professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, er det svært at vurdere, om problemet med trusler mod folketingspolitikere er blevet værre over årene.

Han er dog overrasket over, at så mange politikere siger, de har oplevet trusler.

”Vi hører fra tid til anden, at det her foregår, men man bliver alligevel lidt overrasket over tallet. Der er mange politikere, der ikke snakker for højt om truslerne, fordi de er bange for, at det i sig selv vil få det til at sprede sig,” siger han til DR Syd.

Ulrik Kjær advarer om, at truslerne kan svække demokratiet, fordi politikere fjerner sig fra den vigtige dialog med befolkningen af frygt.

Kvinde dømt for trusler
Rundspørgen kommer efter, at en 18-årig kvinde torsdag blev dømt for trusler mod den konservative politiker Mai Mercado. Kvinden havde blandt andet skrevet følgende til Mai Mercado:

”Du har gjort en del mennesker vrede på dig, du skal ikke føle dig for sikker på gaden med dit lille skrøbelige barn!”

Københavns Byret idømte kvinden 60 dages betinget fængsel, og det er ikke første gang, at en person er blevet idømt en straf for at have truet netop Mai Mercado.

I juni udtrykte Mai Mercado på Facebook glæde over, at "politiet gennemsmadrer hashboder på Christiania". Og det medførte flere ubehagelige kommentarer på Facebook.

I august blev en 29-årig mand fra Haderslev idømt fem måneders ubetinget fængsel for kommentarer om, at han godt kunne forstå, hvis "nogen vil stikke en kniv i dig og din baby".

25 ud af de 97 politikere, som har svaret i rundspørgen, har overvejet, om det er værd at genopstille på grund af tonen, de bliver mødt med hos borgere.

Forrige artikel Socialdemokraternes Maja Panduro genopstiller ikke Socialdemokraternes Maja Panduro genopstiller ikke Næste artikel 6.000 børn i familiepleje: Professor forudser katastrofe 6.000 børn i familiepleje: Professor forudser katastrofe
Fem store opgaver venter på Dybvads nye skrivebord

Fem store opgaver venter på Dybvads nye skrivebord

FORFREMMELSE: Som ny indenrigs- og boligminister skal Kaare Dybvad favne både den kommunale økonomi og rammerne for det levede liv. Med et kommunalvalg i sigte er der grobund for værdiorienteret substanspolitik.