Mindst 400 asylansøgere er ingeniører

OPGØRELSE: Mellem 400 og 800 asylansøgere på de danske asylcentre har en ingeniør- eller it-uddannelse, viser en ny opgørelse. Udnyt arbejdskraften, opfordrer ingeniørforening.

Der sidder flere uddannede asylansøgere inden for ingeniør- og it-faget ude i de danske asylcentre. Det viser en rundspørge til en række asylcentre, som Ingeniøren har gennemført.

Der findes ingen officielle opgørelser over asylansøgernes baggrund, men i Jammerbugt Kommune, som driver 12 asylcentre, har man fra april til oktober 2015 spurgt ind til 1.649 asylansøgeres uddannelse. Og her lyder vurderingen, at mellem to og fire procent af det samlede antal asylansøgere har en uddannelse inden for ingenør- eller it-fag.

Hos Asylsyd og Asylcenter Vesthimmerland, der tilsammen driver 17 centre, lyder samme vurdering. Holder tallet på landplan, svarer det til, at der sidder mindst 400 ingeniør- og it-uddannede på de danske asylcentre.

Forening: Brug arbejdskraften
Og de ledige ingeniør- og it-hænder skal udnyttes, mener Foreningen for Rådgivende Ingeniører (FRI).

”Vi har danske virksomheder, der mangler denne arbejdskraft. Derfor er det nødvendigt med en aktiv politik, der sikrer, at asylansøgere hurtigt og effektivt bliver matchet med kommuner, hvor de kan komme ud i fagrelevante virksomheder,” siger foreningens direktør, Henrik Garver, til Ingeniøren.

Han understreger, at asylansøgerne dog ikke redder Danmark fra den nuværende og fremtidige ingeniørmangel.

Asyltal stabiliseret
Siden 4. januar, hvor Danmark indførte midlertidig grænsekontrol ved den sydlige grænse, har asyltallet stabiliseret sig. En opgørelse fra Udlændinge- og integrationsministeriet viser, at det ugentlige antal personer, der søger asyl i Danmark, den sidste måned har ligget på mellem 200 og 300 personer.

I den første uge, efter grænsekontrollen blev indført, registredes 639 asylansøgere, men siden er tallet faldet. Og det nuværende ugentlige antal asylansøgere er markant lavere end i november og december sidste år. I november søgte mere end 1.000 personer asyl i Danmark om ugen.

Forrige artikel R vil begrænse asyludgifters andel af bistand R vil begrænse asyludgifters andel af bistand Næste artikel Historisk aftale for briterne blev en gyser for Danmark Historisk aftale for briterne blev en gyser for Danmark