Minister åbner for bonus for at ansætte lærlinge

INCITAMENT: Manglen på praktikpladser er så bekymrende, at fagforbundet 3F vil belønne virksomheder, der tager lærlinge – mens de, der ingen tager, skal punge ud. Undervisningsministeren åbner for at indføre økonomiske incitamenter.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) lytter gerne til forslaget fra 3F.
Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) lytter gerne til forslaget fra 3F.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Erik Bjørn MøllerKasper Kaasgaard

For at løse manglen på praktikpladser bør regeringen forsøge sig med økonomiske incitamenter, ligesom den gør for at tvinge ledige ud på arbejdsmarkedet.

Sådan lyder budskabet fra landets største fagforbund, 3F, der ligesom utallige andre er dybt bekymrede over den massive mangel på faglært arbejdskraft, der truer forude - mens stadig færre unge har held til at få sig en praktikplads.

Derfor opfordrer forbundssekretær fra 3F, Søren Heisel, regeringen til at indføre et nyt incitamentssystem, der via Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) skal overkompensere de virksomheder, der tager en lærling. Samtidig skal bidraget sættes op for de virksomheder, der ikke har taget en lærling det seneste år – og sættes yderligere op efter to år.

”Det går kun én vej med praktikpladserne – og det er ned. Så noget skal der gøres,” siger han og tilføjer:

Regeringen har jo beriget os med alle de her incitamentsstrukturer over for lønmodtagere, så nu synes vi, at det er på tide at overveje at bruge dem på en anden måde.

Søren Heisel
Forbundssekretær i 3F

”Regeringen har jo beriget os med alle de her incitamentsstrukturer over for lønmodtagere, så nu synes vi, at det er på tide at overveje at bruge dem på en anden måde. Vi savner i høj grad nogle incitamenter, der kan få virksomhederne til at sige, at det med at skabe nye praktikpladser er en fælles opgave og samfundsansvar."

Minister klar til at lytte
Noget tyder på, at regeringen lytter. Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) åbner nu for første gang for, at økonomiske incitamenter kan indgå i overvejelserne om, hvordan der skabes flere praktikpladser.

"Det ville være positivt, hvis arbejdsmarkedets parter i fællesskab kom med et forslag til, hvordan systemet kunne skrues anderledes sammen, så der skabes flere praktikpladser, og jeg lytter gerne. Finansierede økonomiske incitamenter kunne indgå i et sådant forslag," skriver Ellen Trane Nørby i en mail til Altinget.

Hun understreger, at oprettelse af flere praktikpladser i virksomhederne er vigtigt for regeringen og afgørende for at sikre kvalificeret arbejdskraft og gode uddannelser.

Det skal ses i lyset af analyser, der samstemmende viser, at Danmark i de kommende år kommer til at mangle mange tusinde faglærte.

Krav om klausuler
Fagforbundet 3F peger også på, at et centralt fastsat krav om uddannelsesklausuler ved offentlige arbejder kan skabe flere praktikpladser. Entreprenører og andre firmaer skal altså kun kunne vinde udbud på offentlige opgaver, hvis de samtidig lover at oprette et bestemt antal praktikpladser. I dag er brugen af uddannelsesklausuler frivillig i de enkelte kommuner – og ikke særlig udbredt.

”Vi ved jo godt, at Dansk Byggeri ikke bryder sig om det. I København bruger man det lidt, det samme i Aalborg og Ballerup – men tænk, hvis alle brugte det, med det aktivitetsniveau vi har inden for det offentlige med byggerier af nye broer og supersygehuse og renovering af skoler og byggeri af boliger til flygtninge,” siger forbundssekretær Søren Heisel.

Det forventes, at de kommende trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter også kommer til at omfatte manglen på praktikpladser - og meget tyder altså nu på, at overvejelser om økonomiske incitamenter kan blive en del af forhandlingerne.

Læs hele historien på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00