Minister afviser at skrotte forhadt krav: En aftale er en aftale

PRODUKTIVITETSKRAV: Et flertal i Folketinget vil afskaffe det omstridte produktivitetskrav på to procent for sygehusene, men det advarer sundhedminister Ellen Trane Nørby (V) imod. Det vil underminere hele det danske aftalesystem, hvis Folketinget overruler økonomiaftalen for 2018, lyder det fra ministeren.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Lise-Lotte Skjoldan

"En aftale er en aftale."

Hvis et flertal i Folketinget beslutter at afskaffe produktivitetskravet på to procent fra 2018, selvom regionerne og regeringen er blevet enige om at fortsætte med kravet næste år, så vil det underminere hele det aftalesystem, der er mellem regeringen og regioner samt kommuner.

Sådan lød anklagen fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der tirsdag var i åbent samråd om det udskældte produktivitetskrav, hvor hun blandt andet skulle forholde sig til, at der tegner sig et flertal i Folketinget uden om regeringen for at skrotte kravet.

Flertallet er opstået, efter Socialdemokratiet for nylig vendte på en tallerken og krævede to procents-kravet afskaffet allerede fra 2018. Det fik Dansk Folkeparti til at følge trop og åbne for muligheden for, at en afskaffelse af kravet kan blive en del af finanslovsforhandlingerne med regeringen.

Minister: I underminerer systemet
Ellen Trane Nørby (V) mener dog, at det er en farlig vej at gå, hvis Folketinget beslutter sig for at give produktivitetskravet kniven allerede fra næste år.

"Regeringen har den opfattelse, at den aftale, vi har lavet med Danske Regioner, står til troende. Dermed også den proces, vi har aftalt i forhold til et styringseftersyn," sagde Ellen Trane Nørby.

Ministeren henviser til økonomiaftalen for 2018, som blev indgået mellem regionerne og regeringen i juni i år. Her står der, at produktivitetskravet skal fortsætte i sin nuværende form, mens regeringen foretager "styringseftersyn" med henblik på at finde en ny model. En sådan model skal ligge færdig i begyndelsen af 2018, så den herefter kan drøftes i økonomiforhandlingerne for 2019.

På samrådet tilkendegav Ellen Trane Nørby, at regeringen anerkender folketingsflertallets ret til uden om regeringen at afskaffe produktivitetskravet. Men samtidig advarede hun om, at en sådan beslutning kan underminere økonomiaftale-systemet mellem regeringen og regionerne.

"Jeg håber, at det flertal, der har et ønske om at beslutte det, overvejer, hvad det betyder for det danske aftalesystem, hvis man ikke længere kan stole på de aftaler, der bliver indgået mellem den til enhver tid siddende regering og regionerne," sagde Ellen Trane Nørby.

Enhedslisten: Minister er overdramatisk
Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, mente dog, at det er en "overdramatisering", når Ellen Trane Nørby anklager et flertal af Folketingets partier for at ville underminere den danske aftalemodel.

"Ministeren lægger op til, at det vil være et fundamentalt brud med hele aftalesystemet. Jeg kan komme i tanke om mange finanslove, som har tilført ressourcer til både kommuner og regioner, som lå ud over både kommune- og regionsaftalerne," sagde Stine Brix, der havde indkaldt til samrådet.

Stine Brix understregede samtidig, at regionerne netop ikke var enige i den del af aftalen, der handler om at lade produktivitetskravet fortsætte i 2018, men at Danske Regioner i aftaleteksten anerkendte, at det var et ønske fra regeringens side.

"Jeg forventer bestemt ikke, at vi vil opleve en modstand fra regionernes side, hvis man går væk fra det punkt i den aftale, som man har indgået."

Men en aftale består af kompromiser, også fra regeringens side, replicerede Ellen Trane Nørby. For eksempel havde regeringen gerne set, at regionernes administrative udgifter skulle nedbringes i 2018, men det kom ikke med i aftalen.

"Der er ikke nogen grund til at bruge næsten en måned sammen i mødelokaler i Finansministeriet, hvis en aftale ikke er en aftale. Der er også ting, som regeringen ønskede sig, men som ikke blev en del af økonomiaftalen. Skal vi så også genåbne den del?" spurgte ministeren retorisk.

Danske Regioner: Folketinget kan sagtens afskaffe krav
Som Stine Brix på samrådet forudsagde, ser regionerne ikke noget problem i at afskaffe produktivitetskravet på trods af økonomiaftalen fra juni. Det tilkendegav Danske Regioner på Twitter i umiddelbar forlængelse af det åbne samråd.

"Kravet kan sagtens suspenderes nu, og vi er klar," skriver Danske Regioner.

Dokumentation

Det står der om produktivitetskravet i økonomiaftalen for 2018
Regeringen har med udspil til sammenhængsreform lanceret en samlet gennemgang af styringen på sundhedsområdet. Gennemgangen skal belyse, hvad der virker og ikke virker i den nuværende styring, og komme med forslag til en bedre styring fremadrettet. Danske Regioner noterer sig, at den nuværende styringsmodel fortsættes i 2018.

Styringsgennemgangen vil fokusere på elementerne i den eksisterende styringsmodel, herunder de nationale mål, produktivitetskrav, aktivitetspulje og patientrettigheder mv. Arbejdet tilrettelægges med blik for den overordnede statslige styring af sundhedsområdet såvel som regionernes styring og implementering i forhold til sygehuse mv.

Parterne er enige om, at styringen på sundhedsområdet løbende udvikles i takt med udfordringer og muligheder, samt at regionerne har en helt central rolle heri, ikke mindst i forhold til realiseringen af ambitionen om at understøtte sammenhængende patientforløb på tværs af sektorer, herunder sygehuse og almen praksis. Det er centralt, at styringsmodellen understøtter kvalitet, sammenhæng og værdi for patienterne såvel som omkostningseffektiv drift og omstilling til fx telemedicinske løsninger.

Styringen skal også fremover understøtte, at gevinsterne ved den teknologiske og behandlingsmæssige udvikling høstes og gør det muligt løbende at levere en bedre og billigere behandling til borgerne. Parterne tilstræber, at den fremtidige styring skal være gennemskuelig og enkel at administrere. Det tilstræbes, at styringsgennemgangen gennemføres i 2017 med henblik på afrapportering og drøftelse i foråret 2018. Styringsgennemgangen forankres i et udvalg, hvor Danske Regioner inviteres til at deltage, med mulighed for ekstern bistand til delanalyser.

I lyset af ovenstående og det kommende arbejde med deltagelse af Danske Regioner fastholdes den nuværende styringsmodel i 2018.

Kilde: Aftale om regionernes økonomi for 2018, Finansministeriet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

0:000:00