Minister i samråd: Lars Aagaard betvivler Klimarådets vurdering, og fastholder at 2030-målsætningen kan nås med en afgift på landbruget

Klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard er optimistisk med hensyn til regeringens mulighed for at opfylde 2030-reduktionsmålet for CO2-udledning, hvilket står i kontrast til Klimarådets vurdering af regeringens planlagte indsats. Se uddrag fra samrådet i videoen ovenfor.

Albert Andsager Klingenberg

Danmark når sin 2030-målsætning, og næste skridt på vejen dertil bliver en aftale om CO2-reduktion i landbruget.

Det var Lars Aagaards (M) svar til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, der torsdag havde kaldt ministeren i samråd. Her blev han bedt om at forholde sig til Klimarådets "Slutrapport 2024".

{{toplink}}
Læs også

Klimarådets årlige statusrapport for 2024, der udkom sidst i februar, vurderer, at der er en betydelig risiko for, at Danmark ikke når sin målsætning for reduktion af CO2-udledning i 2030 på 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

Den skeptiske vurdering fra Klimarådet bygger blandt andet på, at regeringens plan for at nå 2030-målet hviler på en CO2-afgift på landbruget, men politiske krav til afgiften om ikke at skade konkurrenceevnen gør det i praksis svært at forestille sig, at afgiften kan få den nødvendige effekt.

Lars Aagaard deler imidlertid ikke Klimarådets skepsis.

”Jeg føler mig betrygget i, at det svar, der kommer ud af den grønne trepart, finder en god balance,” sagde ministeren på samrådet.

Oppositionspartierne SF og Enhedslisten følte sig imidlertid ikke betrygget af hverken Klimarådets rapport eller ministerens optimisme. De søgte derfor tilsagn fra ministeren om, at regeringens plan for at opnå 2030-målsætningen må tilpasses Klimarådets konklusioner.

”Vi har en 70 procents målsætning. Det store udestående er landbrugssektoren, og den proces vil regeringen have gennemført, inden vi går videre med overvejelser om, hvorvidt der er basis for at justere indsatsen på andre områder frem mod 2030,” fastslog ministeren.

0:000:00