Minister: Kemikalie-forbud rykker tættere på

KEMI: EU's kemikalieagentur er klar til at foreslå begrænsninger for de fire ftalater, som Danmark vil forbyde. Et kæmpe fremskridt, lyder det fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Der er fremskridt på ftalat-fronten, meddeler miljøministeren.<br>
Der er fremskridt på ftalat-fronten, meddeler miljøministeren.
Foto: Claus Bjørn Larsen
Hjalte T. H. Kragesteen

EU's kemikalieagentur vil begrænse fire kemikalier, som Danmark har prøvet at forbyde.

Det vækker glæde hos miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

"Ftalaterne kan påvirke evnen til at få sunde børn. Der kan ikke være tvivl om, at vi skal have de skadelige stoffer forbudt, og det er et kæmpe fremskridt, at EU's Kemikalieagentur nu også kan se fornuften i det," siger hun i en pressemeddelelse.

Danmark besluttede i 2012 at forbyde de fire ftalater fra december 2015, fordi de er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Men det er blevet udskudt på ubestemt tid, fordi EU-Kommissionen har afvist forslaget, fordi det strider mod EU-reglerne. Nu har EU's kemikalieagentur på baggrund af nye data meddelt, at der er grund til at begrænse de fire kemikalier.

Nu gælder det om at følge forslaget til dørs.

Kirsten Brosbøl (S)
Miljøminister

Ifølge miljøministeren har agenturet desuden bedt Danmark om hjælp til at udarbejde det nye forslag.

"Vi har brug for fælles regler i EU, for det er dét, der beskytter forbrugerne bedst. Når danske forbrugere skal ud og købe nye sandaler, vinylgulve eller badeforhæng, kan de være produceret i hele verden. Derfor har jeg kastet alle kræfter i at få tempoet op for bedre regler i EU. Nu gælder det om at følge forslaget til dørs," siger Kirsten Brosbøl.

Vurderingen af de fire ftalater skal ligge klar senest i begyndelsen af 2016. Miljøministeren anbefaler forbrugerne at bruge produkter, der er Svanemærkede eller har EU's miljømærke Blomsten.

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

0:000:00