Minister overvejer omstridt integrationsrapports fremtid på hjemmeside

KRITIK: Skal den omdiskuterede RUC-rapport 'Magt og (M)ulighed' fjernes fra ministeriums hjemmeside? Det vil fungerende intergrationsminister Kaare Dybvad undersøge efter opfordring fra DF.

Andreas Wind

Den er blevet kaldt 'pinlig' og 'absurd' og blevet placeret nederest i integrationsministerens skuffe. 

Siden RUC-rapporten om social kontrol, 'Magt og (M)ulighed', blev udgivet i august, har den været genstand for stor debat og hård kritik.

Tirsdag var den så på dagsordenen, da vikarierende integraionsminister Kaare Dybvad (S) var kaldt i samråd om rapporten. 

Læs også

Fakta

Efter det samråd vil Kaare Dybvad nu undersøge, om man skal ændre beskrivelsen af rapporten på ministeriets hjemmeside - og måske endda helt fjerne den. 

Det var svaret fra ministeren, da Pia Kjærsgaard (DF) kritiserede ministeriets beskrivelse af rapporten for at være for ukritisk og overhovedet være tilgængelig på deres hjemmeside.

"Med den debat, vi har, er det helt tåbeligt, at det står som et officielt dokument på den hjemmeside," sagde Pia Kjærsgaard, der bad ministeren undersøge, om det kan lade sig gøre:

"Det vil jeg gøre," lovede Dybvad, der i disse uger vikarierer for Mathias Tesfaye (S), der er på forældreorlov.

Ministeren har dog allerede gjort tiltag for at bremse rapportens påvirkning i kommunerne. Han mener ikke, at rapporten skal være en del af de kurser, staten tilbyder, og har bedt sit ministerium om ikke at bruge den i undervisningen af kommunale frontarbejdere.  

Forkert perspektiv
Dybvad kritiserede under samrådet rapporten for ikke at interessere sig for borgernes perspektiv - forskerne bag rapporten ser verden fra deres elfenbenstårn, argumenterede han.

Han efterspurgte, at man i højere grad inddrager folk, der har erfaring med de miljøer, der forskes i. Og så slog han fast, at man "bør være mere skarp", når man bestiller lignende forskning i fremtiden.

”Min konklusion er, at man må være mere præcis i forhold til, hvor man vil hen, og hvad man forventer, når man bestiller sådan noget her,” sagde ministeren.

Et forsvar for forskningens frihed
Tilbage i august gav RUC-dekan for Humaniora, Julie Sommerlund, svar på tiltale fra Socialdemokratiets Rasmus Stoklund, der havde kritiseret rapporten i et debatindlæg i Altinget.

”Man kan ikke kalde sig forsvarer af forskningens integritet og frihed, hvis forsvaret ophører, når et konkret forskningsresultat ikke falder indenfor ens egen ideologiske smag og politiske program,” skrev Sommerlund i et modsvar i Altinget

Det indlæg kastede et modsvar af sig fra Bo Wagner Sørensen og Sofie Danneskiold-Samsøe, der begge er ph.d i antropologi og medforfattere til bog om æresrelateret social kontrol. Det indlæg kan læses her.

Dokumentation

Her er beskrivelsen af rapporten på ministeriets hjemmeside:

"Forskningsrapporten undersøger minoritetsetniske borgeres erfaringer med æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol i hverdagslivet. Projektet bidrager med ny viden om, hvilke faktorer der kan medvirke til at forebygge de tidligste stadier af konflikter og kontrol, som potentielt kan udvikle sig til æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.

Magt og (m)ulighed fokuserer på hverdagssituationer, hvor det ikke går galt; hvor projektets informanter er lykkes med at nedtrappe eller undgå konflikter. Projektet undersøger, hvilke strategier de interviewede minoritetsetniske borgere anvender overfor pres og kontrol fra autoriteter (forældre, den ældre generation mv.). Strategierne medvirker til at nedtrappe eller undgå konflikter og kontrol samt til at øge selvbestemmelse og ligestilling i hverdagen."

Kilde: Udlændinge- og integrationsministeriets hjemmeside


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Julie Sommerlund

Rektor, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
cand.mag. (i moderne kultur og kulturformidling, Københavns Uni.), ph.d. (organisation og kommunikation, CBS 2002)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00