Kommission skal granske praktiserende lægers rolle i sundhedsvæsenet

De praktiserende læger kan spille en afgørende rolle, når en strukturreform skal rykke sundhedsvæsenet tættere på borgerne. Sundhedsstrukturkommissionen skal ikke kun munde ud i en reform af sygehusene, mener minister. 

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Det er ikke kun sygehusene eller kommunernes sundhedsindsats, der skal vendes og drejes i den nye sundhedsstrukturkommission.

Også landets cirka 3400 praktiserende lægers rolle i sundhedsvæsenet skal nytænkes i den reform, kommissionen skal komme med anbefalinger til.

”De kommer til at spille en afgørende rolle,” siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) om de praktiserende læger.

Det skal nemlig ikke kun munde ud i en sygehusreform, mener hun.

”Hvis man kun ser på nogle dele af sundhedsvæsenet og ikke på noget så væsentligt som almen praksis (de praktiserende læger, red.), vil man jo virkelig afskære sig for nogle af de løsninger, som er nødvendige." 

Patienterne går jo nok ikke nødvendigvis så meget op i, hvor man får sin hjælp og behandling, men om man får den

Sophie Løhde (V)
Indenrigs- og sundhedminister

Et bredt flertal blev sidste år enige om at udvide antallet af praktiserende læger markant frem mod 2030.

Men antallet af læger er ikke nok i sig selv, mener Løhde. De praktiserende læger skal også overtage sundhedsopgaver fra sygehusene, når ambitionen om et mere borgernært sundhedsvæsen skal indfries:

”Når der kommer flere praktiserende læger, skal vi også beskæftige os med, hvordan vi bedst sikrer, at de kan være med til at løse de opgaver, vi forventer skal rykkes tættere ud til borgerne”.

”Patienterne går jo nok ikke nødvendigvis så meget op i, hvor man får sin hjælp og behandling, men om man får den,” påpeger hun.

0:000:00