Minister vil slække på EU-krav til landbruget

AMMONIAK: Fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) vil have EU til at lempe krav til Danmark om, at landbruget skal reducere ammoniakudledning med 24 procent.

Foto: colourbox.com
Lise-Lotte Skjoldan

Fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) rejser mandag til Bruxelles for at mødes med EU’s miljøkommissær Karmenu Vella.

På mødet vil hun forsøge at genforhandle kravet til Danmark om at reducere ammoniakudledningen med 24 procent inden 2020. Kravet har mødt meget modstand fra det danske landbrug, blandt andet fordi kravet for Danmark er det højeste blandt EU-landene, der i gennemsnit skal reducere ammoniakudledningen med 24 procent.

“Jeg har bedt om mødet med kommissæren, fordi jeg ønsker Kommissionens hjælp til at bringe de urimeligt høje danske mål ned, som den tidligere regering står bag,” siger Eva Kjer Hansen i en pressemeddelelse.

Ammoniakkravet er en del af en Ren Luft-pakke, som EU-Kommissionen fremlagde i slutningen af 2013. Her havde den tidligere S-R-SF-regering selv meldt ind, at Danmark kunne sænke ammoniakudledningen med 24 procent - et reduktionsmål, der også er en del af den såkaldte Göteborgprotokol på FN-niveau.

Siden har den tidligere regering fastholdt, at det vil være muligt at opnå reduktionsmålet uden at stille yderligere krav til landbruget.

Men den vurdering har brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer været uenig i, og landbruget har raset over, at det skrappe reduktionskrav vil koste arbejdspladser i fødevaresektoren.

Nu roser Landbrug & Fødevarer den nye fødevare- og miljøminister for at tage diskussionen om ammoniakreduktion op igen på EU-niveau.

“Det nytter ikke noget, at vi i Danmark reducerer ammoniakudledningen med 24 procent, når de andre lande i EU i gennemsnit kun reducerer med 6 procent. To tredjedele af den luftforurening, der er i Danmark, stammer fra udlandet, så dansk enegang på området hjælper ikke noget,” siger viceformand i Landbrug & Fødevarer Lars Hvidtfeldt i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Lars Hvidtfeldt

Formand for Videncentret for Landbrug og Lolland-Falsters Folketidende, godsejer, Gl. Kirstineberg
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1995)

0:000:00