Ministerium giver aktindsigt efter henstilling fra Ombudsmand

OFFENTLIGHEDSLOV: Efter henstilling fra Folketingets Ombudsmand har Transportministeriet givet en journalist meraktindsigt i to interne dokumenter. Det er vigtigt at holde fast i princippet om meroffentlighed, siger Ombudsmanden. 

Efter henstilling fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, har Transportministeriet givet en journalist mer-aktindsigt i to interne dokumenter.
Efter henstilling fra Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, har Transportministeriet givet en journalist mer-aktindsigt i to interne dokumenter.Foto: domstol.dk
Anne Justesen

En journalist har fået mer-aktindsigt i to interne dokumenter i Transportministeriet, efter Ombudsmanden er gået ind i sagen.

Det skriver Ombudsmanden i en pressemeddelelse. 

"Selvom man i denne sag kan siges at være i det inderste maskinrum i samarbejdet mellem minister og embedsmænd, er det vigtigt at holde fast i, at princippet om meroffentlighed også gælder her," siger Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse og fortsætter: 

"Det var simpelthen vanskeligt at forstå det reelle behov for hemmeligholdelse af de to dokumenter, og derfor er det efter min mening helt rigtigt, at ministeriet nu giver meraktindsigt”, siger han.  

Journalisten klagede til Ombudsmanden over, at Transportministeriet havde givet afslag på aktindsigt i to dokumenter.

De to dokumenter, som der nu er blevet givet mer-aktindsigt i, indeholder ifølge Ombudsmanden kortfattede bemærkninger til ministeren om det materiale, som i øvrigt var vedlagt dokumenterne. Derudover indeholder dokumenterne oplysninger, der i vidt omfang fremgik af det materiale, som var udleveret til journalisten. 

Følger loven nøje
Den nye Offentlighedslov trådte i kraft i januar 2014. Ombudsmanden har understreget, at han vil følge myndighedernes brug af den omdiskuterede ministerbetjeningsregel og princippet om mer-offentlighed.

I oktober 2014 bad Ombudsmanden samtlige ministerier om at opgøre antallet af sager om aktindsigt, hvor de har brugt den såkaldte ministerbetjeningsregel i offentlighedslovens § 24. 

I februar offentliggjorde Ombudsmanden så opgørelsen, der viste, at ministerbetjeningsreglen sidste år blev brugt i 275 afgørelser, og at der i 49 af sagerne blev givet meraktindsigt.

På baggrund af tallene har Ombudsmanden nu bedt Finansministeriet, Justitsministeriet, Kulturministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet om at komme med nærmere oplysninger om sager, hvor den såkaldte ministerbetjeningsregel har været i brug.

Dokumentation

Bestemmelserne i offentlighedslovens §§ 23 og 24 om bl.a. ministerbetjening har til formål at beskytte myndighedernes interne og politiske beslutningsproces. Derfor er interne dokumenter som udgangspunkt ikke offentlige. Men det fremgår samtidig af loven, at hvis der ikke er noget til hinder for at give aktindsigt, så bør myndighederne gøre det efter princippet om meroffentlighed.

Offentlighedslovens § 14 om meroffentlighed lyder således: 

”§ 14. Det skal i forbindelse med behandlingen af en anmodning om aktindsigt overvejes, om der kan gives aktindsigt i dokumenter og oplysninger i videre omfang, end hvad der følger af §§ 23-35. Der kan gives aktindsigt i videre omfang, medmindre det vil være i strid med anden lovgivning, herunder regler om tavshedspligt og regler i lov om behandling af personoplysninger.

Kilde: Ombudsmanden.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Steen Sørensen

Højesteretsdommer, fhv. Folketingets Ombudsmand
cand.jur. (København Uni. 1990)

0:000:00