Ministerium: PLO risikerer bøde

KONFLIKT: PLO kan ende med at få en bødestraf, hvis de praktiserende læger afleverer deres ydernumre 1. september, vurderer jurister i Sundhedsministeriet og Justitsministeriet. PLO afviser.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

En bøde til PLO. Det er ifølge et svar fra Sundhedsministeriet den konsekvens, det kan få for PLO, hvis de praktiserende læger gør alvor af truslen om at aflevere deres ydernummer 1. september. 

Det skyldes ifølge ministeriet, at regeringens kommende lovforslag forlænger overenskomsten, så den ikke udløber 1. september. Og overenskomsten har en bestemmelse om, at der er seks måneders opsigelse for lægernes samarbejde med det offentlige via det såkaldte ydernummer.

Dermed kan lægerne ifølge ministeriet først efter reglerne aflevere deres ydernummer i januar 2014, hvis de i juni beslutter at gøre det.

PLO har afvist denne udlægning og kalder det spin fra regeringen og regionernes side. I Sundhedsministeriet slår man dog fast, at vurderingen bygger på en juridisk vurdering fra både ministeriets og Justitsministeriets eksperter.

Ifølge Sundhedsministeriets svar til Altinget.dk sikrer den nuværende overenskomst mellem de praktiserende læger og det offentlige, at en opmand kan nedsættes, hvis parterne ikke kan blive enige.

Opmand kan give bøde
De to ministerier slår i deres svar til Altinget.dk fast, at denne opmand kan vælge at pålægge PLO en økonomisk bod, hvis de praktiserende læger ikke respekterer den seks måneders opsigelsesfrist.

PLO's direktør Peter Orebo Hansen afviser, at PLO skulle risikere en bøde eller at bryde kontrakten ved at lægerne afleverer ydernumrene 1. september.

"Vi er af den klare overbevisning, at de alment praktiserende læger ikke vil være forpligtet til at iagttage varslet på seks måneder i forbindelse med praksisophør, hvis et lovforslag, der indebærer eller kan indebære ganske betydelige ændringer i forhold til de alment praktiserende læger, vedtages og principielt træder i kraft den 1. september 2013," siger Peter Orebo Hansen, der bygger sit svar på en vurdering som PLO har indhentet fra et eksternt advokatfirma.

Sundhedsministeriet kunne i går overfor Altinget.dk ikke oplyse, hvor stor en bøde, de vurderer, PLO i givet fald ville kunne blive pålagt at betale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00