Ministre til EU-hastemøde om migrationskrise

FLYGTNINGE: Der er indkaldt til ekstraordinært ministerrådsmøde i EU-regi 14. september, hvor der skal diskuteres løsninger på migrationskrisen. Integrationsminister Inger Støjberg (V) deltager fra Danmark.

Mere end 300.000 har i år krydset Middelhavet i både og er ankommet til enten Grækenland eller Italien. Over 2.500 er omkommet eller forsvundet undervejs.
Mere end 300.000 har i år krydset Middelhavet i både og er ankommet til enten Grækenland eller Italien. Over 2.500 er omkommet eller forsvundet undervejs.Foto: Europa-Kommissionen
Lise-Lotte Skjoldan

BRUXELLES: Integrationsminister Inger Støjberg (V) skal 14. september med sine europæiske kolleger til ekstraordinært ministerrådsmøde i Bruxelles.

Og på dagsordenen er der ét punkt: Migrationspresset på EU, som kun bliver værre og værre.

Det luxembourgske EU-formandskab, som har indkaldt til mødet, lægger op til, at ministrene skal diskutere hjemsendelsespolitik, samarbejde landene imellem og forebyggelse af menneskesmugling.

Mødet bliver holdt på opfordring af indenrigsministrene fra Tyskland, Frankrig og Storbritannien, der i en fælles erklæring lørdag bad om et hastemøde for at tage konkrete skridt mod løsninger på migrationskrisen i EU.

2.500 druknet eller forsvundet
Presset på EU’s ydre grænser er lige nu højere end nogensinde før. FN’s flygtningeagentur, UNHCR, vurderer, at over 300.000 flygtninge og migranter i år har krydset Middelhavet og er landet i Grækenland og Italien. Over 2.500 er omkommet eller forsvundet på vej over.

Også fra øst er tilstrømningen steget kraftigt. Det har ført til, at man i Ungarn har opført et stærkt kritiseret pigtrådshegn langs den 175 kilomenter lange grænse til Serbien, som tusindvis af flygtninge og migranter dagligt krydser.

De mange mennesker, der kommer ind over EU’s ydre grænser, søger ofte videre til andre EU-lande. Alene Tyskland forventes at modtage 800.000 flygtninge og migranter i år, hvilket er en firedobling i forhold til 2014.

Tysklands kansler, Angela Merkel, presser derfor nu på for at få andre EU-lande til at tage en større andel af de flygtninge og migranter, som søger til Europa lige nu - ellers kan Schengen-samarbejdet være under pres, advarer hun.

“Hvis det ikke lykkes os at finde frem til en fair fordeling, så vil Schengen selvfølgelig være på dagsordenen for mange,” siger Angela Merkel ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Modtagelsescentre og sikre lande
Kansleren har blandt andet foreslået, at EU i fællesskab laver en liste over såkaldte “sikre oprindelseslande”. Formålet med listen er, at man for visse nationaliteter skal kunne behandle asylansøgninger hurtigere, så de afviste asylansøgere hurtigere kan sendes tilbage.

Dette forslag blev også i weekenden fremlagt af indenrigsministrene fra Tyskland, Frankrig og Storbritannien i forlængelse af deres opfordring til haste-ministerrådsmødet 14. september.

De tre ministre har også foreslået, at man opretter “hot-spot”-modtagelseslejre i Grækenland og Italien, hvor alle nyankomne flygtninge og migranter skal registreres og have taget fingeraftryk.

Allerede 8. oktober skal EU’s integrations- og indenrigsministre mødes igen til et ordinært rådsmøde, hvor der efter planen skal tages endelige beslutninger på baggrund af diskussionerne 14. september.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00