Moderat spidskandidat tror stadig på bred regering: S, M, V og R kan sagtens samle et flertal

Moderaterne fik ikke den meget omtalte position som kongemager, da mandaterne faldt på valgnatten. Men Monika Rubin, der står til at komme i Folketinget for Moderaterne, tror stadig, at partiet kan få afgørende indflydelse.

Moderaterne står til at få to mandater i Københavns omegn, hvor Monika Rubin er spidskandidat. Meget tyder derfor på, at hun kommer i Folketinget. 
Moderaterne står til at få to mandater i Københavns omegn, hvor Monika Rubin er spidskandidat. Meget tyder derfor på, at hun kommer i Folketinget. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Christina Houlind

16 mandater og landets tredjestørste parti.  

For et helt nyt parti, der blev stiftet for bare fem måneder siden, ligner det en succes. Men meget tyder på, at Moderaterne lige præcis misser chancen for at omsætte mandaterne til den afgørende indflydelse. 

Jeg tror stadig, at der kan komme en bred regering over midten.

Monika Rubin
Spidskandidat for Moderaterne i Københavns omegn

Men Monika Rubin (M), der står til at få ét af Moderaternes mandater, har ikke opgivet drømmen om en bred regering.  

“Vi skal bruge vores 16 mandater til at få mest mulig indflydelse. Vi håber stadig, at der kommer en bred regering over midten. Hvis man ser på den lilla blok; S, M, V og R, så kan vi sagtens mønstre et flertal. Men vi må se, hvad der sker,” siger hun.  

Til Valgmorgen i Altingets gård bemærker hun, at hvis man skal se efter valgets kongemager, skal blikket måske i stedet vandre til de Radikale. Flere havde ellers spået, at Moderaterne denne gang kunne komme til at afgøre, hvem der kunne få nøglerne til Statsministeriet. 

Hvad tænker I om, at I ikke fik den her kongemagerposition, som mange ellers havde spået? 

“Vi havde nok haft lidt mere at skulle have sagt, hvis vi havde fået den rolle. Men jeg tror stadig, at der kan komme en bred regering over midten. Hvis man skal stole på det, Radikale har sagt gennem hele deres valgkamp, så er det også det, de gerne vil.” 

Lars Løkke sagde i går, at han vil have en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen. Er det noget, I er villige til at gå på kompromis med, hvis det betyder, at I kan få en regering over midten? 

“Nu har Lars jo sagt, at det er et ultimativt krav, så det regner jeg med, det er. Men vi må se, hvad der sker.” 

Hvis I bliver inviteret til regeringsforhandlinger i de kommende dage, hvad bliver så det vigtigste for Moderaterne at få med? 

“For mig personligt er det anerkendelsen af, at vi skal gøre noget ved sundhedsvæsnet meget hurtigt. Både Socialdemokratiet og Venstre har også præsenteret en akut krisepakke til sundhedsvæsnet. Det tror jeg godt, vi kan mødes omkring.” 

Det er jo en af de ting, der samler. Men hvis vi skal se på noget af det, der splitter, er det eksempelvis modtagecentret i Rwanda. Hvor står Moderaterne i forhold til det? 

“Lars har sagt, at det er ‘beyond symbolpolitik, og det er helt absurd, vi overhovedet taler om det’. Det, som bekymrer mig i forhold til udlændinge- og integrationspolitikken, er, når Mette Frederiksen i partilederdebatten tirsdag siger, at hun har været enig med Morten Messerschmidt i nærmest alt i den her valgkamp. Det bekymrer mig.”  

Kan I være en del af eller støtte en regering, der arbejder for et modtagecenter i Rwanda? 

“Som Lars siger, er det ikke noget, der kan lade sig gøre. Så jeg synes, det er helt absurd, vi overhovedet taler om det.” 

Så de må gerne arbejde for det? 

“Det har jeg faktisk ikke en holdning til. Jeg tror ikke, det kommer til at ske.” 

I vil ikke vælte en regering på det? 

“Ikke hvad jeg ved af.”

Hvad så hvis de faktisk bliver sendt på et fly til et modtagecenter? 

“Jeg har ikke så mange holdninger til det her med Rwanda. Det er ikke mine mærkesager. Min mærkesag er at kæmpe for vores sundhedsvæsen. Og det er det, jeg kommer til at fokusere på, hvis jeg kommer ind.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Monika Rubin

Politisk ordfører, Moderaterne, statsrevisor, MF (M), læge, Herlev Hospital
cand.med. (Københavns Uni.), ph.d. (Københavns Uni., 2023)

0:000:00