Morten Østergaard sygemelder sig

SYGEMELDING: Morten Østergaard har efter fire sager om krænkende adfærd meldt sig syg fra Folketinget.

Radikale Venstres tidligere politiske leder, Morten Østergaard, har sygemeldt sig fra Folketinget, efter at fire sager om krænkende adfærd er kommet frem.

Det oplyser politisk leder Sofie Carsten Nielsen (R) i en pressemeddelelse.

"Morten Østergaard har valgt at sygemelde sig. Jeg vil tage stilling til hans situation, når han er tilbage fra sygeorlov," siger hun i pressemeddelelsen.

Morten Østergaard valgte sidste onsdag at gå af som politisk leder efter et dramatisk gruppemøde i Den Sorte Diamant i København.

Han erkendte på gruppemødet og efterfølgende overfor pressen, at han for ti år siden havde placeret sin hånd på låret af folketingsmedlem Lotte Rod (R), som havde følt sig krænket.

Morten Østergaard oplyste to dage efter på Facebook, at han ud over Lotte Rod havde krænket yderligere tre kvinder i "festligt lag".

En af de tre kvinder, folketingsmedlem Katrine Robsøe (R), skrev mandag aften på Facebook, at hun blev krænket som studentermedhjælper i partiet i 2015 og anmeldte det til ledelsen af partiet.

Ikke alle klagere fik tilbagemelding 
Sofie Carsten Nielsen har som følge af sagerne om Morten Østergaard bedt sekretariatschef Lars Beer Nielsen om en redegørelse for håndteringen af sagerne, hvilket hun modtog mandag eftermiddag.

"Redegørelsen viser, at der i alle tilfælde er reageret på sagerne, og at de er forelagt den politiske leder med en reprimande. Sagerne er holdt fortroligt, og der er ikke orienteret bredere om dem," siger hun.

Manglen på retningslinjer har ifølge Sofie Carsten Nielsen svækket håndteringen af sagerne og gjort, at ikke alle klagere har fået den tilbagemelding, som de burde have fået.

"Det undrer mig meget, at det trods gentagne sager ikke har været muligt at bringe sagerne videre, så der kunne drages yderligere konsekvens. Men det viser mig også, at det er en svær situation, sekretariatsledelsen har stået i uden retningslinjer for, hvordan en folkevalgt politisk leder kan sanktioneres i en sådan situation," siger hun.

Sofie Carsten Nielsen har "med opbakning fra Radikale Venstres landsformandskab og forretningsudvalg" besluttet at give sekretariatschefen en advarsel for mangler i håndteringen.

Hun har også besluttet, at den fælles partiledelse tager ansvar for at opdatere deres samværspolitik for at sikre, at ledere fremover får retningslinjer og et større rum for at kunne agere i sagerne med inddragelse fra den øvrige ledelse i folketingsgruppen og i landsformandskabet.

Forrige artikel Analyse: Arne-aftalen er en tak for sidst til de borgerlige Analyse: Arne-aftalen er en tak for sidst til de borgerlige Næste artikel Erhvervsstyrelsen går ind i sag om borgmesters bolighandel Erhvervsstyrelsen går ind i sag om borgmesters bolighandel