Morten Østergaard: Vores krav til Mette Frederiksen er ikke ultimative

SOMMERGRUPPEMØDE: Radikale er klar til at indgå kompromiser, siger leder Morten Østergaard. Men han fastholder, at en S-ledet regering skal være uafhængig af Dansk Folkeparti.

Når Morten Østergaard lister en række krav op for at pege på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skal det ikke forstås som ultimative krav.

Det siger den radikale leder på tirsdagens pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.

"Der er ikke nogen ultimative krav, hvor vi siger, at beløbsgrænsen skal være det, eller paragraf dit skal ændres. Det er et spørgsmål om, at vi skal være enige om, hvilken kurs vi sætter," siger Morten Østergaard og tilføjer:

"Der er temaer, som vi er nødt til at være enige om, hvordan vi håndterer, men selvfølgelig må vi drøfte, hvad vi kan blive enige om at gøre ved det, og der er det klart, at alle må være klar til at bøje sig."

Det er mere forsonlige toner, end hans udtalelser i dagens dagblade, hvor han erklærer sig klar til aktivt at modarbejde Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun ikke giver en skriftlig garanti for en ny kurs.

Radikale vil blandt andet gerne have, at Socialdemokratiet ændrer politisk kurs i forhold til udlændinge, uddannelse og grøn omstilling.

Kræver brud med DF
Trods de kompromissøgende toner understreger Morten Østergaard stadig behovet for, at Socialdemokratiet og Mette Frederiksen også udstikker en ny politisk kurs, efter at Radikale har gjort hende til statsminister.

Og den kurs skal være uafhængig af Dansk Folkeparti.

"Vi er også klar til at indgå kompromis. Men vi vil vide, hvilken politik regeringen vil føre, og den politik skal være uafhængig af Dansk Folkepartis politik," siger Morten Østergaard og tilføjer:

"Når først regeringen er valgt, så skal man selvfølgelig løse de udfordringer, der er og samarbejde med alle partier i Folketinget."

Radikales fire forslag
Foruden at drøfte forholdet til Socialdemokratiet benytter Radikale sit sommergruppemøde til at varme op til valgkampen.

Her har partiet især fokus på at efterleve danske virksomheders efterspørgsel på udenlandsk arbejdskraft.

"Det er sådan, at hvis vi ikke sørger for, at der er de kollegaer, vi skal bruge på arbejdspladserne, uanset om man arbejder i det offentlige eller det private, så gambler man med vores velfærd," siger Morten Østergaard.

Konkret foreslår Radikale fire tiltag, der skal gøre det nemmere at få udenlandske arbejdere til Danmark:

  • Indførsel af sæsonvisum
  • Genindførsel af greencardordningen
  • Sænkelse af beløbsgrænsen for arbejdstilladelser til 325.000 kroner
  • Virksomheder, der opretter flere praktikpladser, skal have hurtigere adgang til at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, når der er mangel på det i Danmark.

Ifølge Radikale vil en løsning af udfordringerne med manglende arbejdskraft frigive midler, der kan bruges til at afskaffe omprioriteringsbidraget på de danske uddannelser.

"Hvis man gennemfører de forslag, som vi fremlægger i dag, så vil det løfte den offentlige økonomi med tre milliarder. Det svarer ret præcist til de besparelser, som den nuværende regering har gennemført på uddannelse i år," siger Morten Østergaard.

Forrige artikel Lundes afløser bliver Kenneth Mikkelsen Lundes afløser bliver Kenneth Mikkelsen Næste artikel DF kræver ny kurs fra Ellemann: DF kræver ny kurs fra Ellemann: "Jeg føler mig snydt"