Mulighed for indvandrer som borgmester

VALG: Kun 12 ud af de etablerede partiers over 600 spidskandidater har anden etnisk baggrund end dansk. Enkelte steder er chancen for at få en nydansker som borgmester mere end teoretisk. RETTET.
Ringsteds socialdemokratiske borgmesterkandidat, Sadik Zeki Topcu, kan blive Danmarks første borgmester med anden etnisk baggrund end dansk.
Ringsteds socialdemokratiske borgmesterkandidat, Sadik Zeki Topcu, kan blive Danmarks første borgmester med anden etnisk baggrund end dansk.Foto: Privat
Kim Rosenkilde
Borgere med anden etnisk baggrund end dansk er stærkt underrepræsenteret blandt de etablerede partiers mest profilerede kandidater til det kommende kommunalvalg. Kun lidt over to procent af partiernes spidskandidater er nydanskere, selv om det gælder for over otte procent af den samlede befolkning.

Ifølge valgforsker Yosef Bhatti fra Københavns Universitet kan det både have betydning for valgdeltagelsen og den demokratiske integration, at kun relavtivt få spidskandidater har anden etnisk baggrund end dansk.

"Spidskandidaterne betyder formentligt særligt meget, fordi de er mere profilerede og det i højere grad er deres ansigt, der tegner partiet i den enkelte kommune. Omvendt så kan de jo ikke fokusere så meget på at mobilisere bestemte grupper, fordi de skal favne mere bredt," siger Yosef Bhatti.

Demokratisk ideal
Der er et udbredt ideal om, at de indvalgte i demokratiske forsamlinger også skal afspejle befolknigens demografiske sammensætning. Argumentet er, at det kan sikre forskellige befolkningsgruppers identifikation med de valgte og dermed opbakning til det politiske system.

Samtidig kan det sikre, at den valgte forsamling i højere grad afspejler befolkningens reelle holdninger.

Fakta

Opgørelsen over spidskandidater med anden etnisk baggrund end dansk er baseret på partiernes egne lister over spidskandidater og er så vidt muligt bekræftet af partierne selv.

Der tages forbehold for, at der kan være kommet flere spidskandidater til siden listerne, der ligger til grund, blev oprettet (primo oktober).

Anden etnisk baggrund dækker kandidater med rødder uden for EU, USA, Canada, New Zealand og Australien.

Foto: Privat

"Der er undersøgelser, der peger på, at personer med ens egen etnicitet er mere lydhøre over for ens problemer, og hvad man har brug for. De kan måske bedre kan sætte sig ind i ens situation," siger Yosef Bhatti.

En ting er, hvor mange spidskandidater med anden etnisk baggrund end dansk, der stiller op til valget. Noget andet er, om det overhovedet er realistisk at forestille sig, at en nydansker vil kunne tage en af landets 98 borgmesterkæder om halsen efter det kommende kommunalvalg.

Der er undersøgelser, der peger på, at personer med ens egen etnicitet er mere lydhøre over for ens problemer, og hvad man har brug for.

Yosef Bhatti
Valgforsker, Københavns Universitet

Kampen om Ringsted
De store borgmesterpartier Venstre og Socialdemorkraterne har hver én spidskandidat med anden etnisk baggrund end dansk. Det gælder for Venstres Bünyamin Simsek i Aarhus og socialdemokraten Sadik Zeki Topcu i Ringsted, der begge har tyrkiske rødder.

Med Louise Gade (V) som eneste undtagelse har Aarhus været socialdemokratisk ledet, lige siden den sidste kongeligt udpegede borgmester blev erstattet af en folkevalgt i 1919. Anderledes ser det ud i Ringsted, som traditionelt er lidt af en svingkommune.

Her stopper den siddende borgmester Niels Ulrich Hermansen (V) efter valget og åbner dermed et slag mellem Sadik Zeki Topcu og Hermansens arvtager Henrik Hvidesten. De fik begge nogenlunde lige mange personlige stemmer ved sidste valg, hvor kun et par procent skilte partierne.

Så trods modvind fra de landpolitiske tendenser spås Sadik Zeki Topcu en reel chance. Selv tror han på muligheden for at blive den første borgmester med indvandrerbaggrund i Danmark. Det er dog ikke noget, han har tænkt sig at gøre så stort et nummer ud af under valgkampen.

"Jeg fører ikke kampagne med udgangspunkt i bestemte grupper. Jeg er kandidat for hele Ringsted Kommune, og det gør jeg meget ud af at fortælle og forklare," siger Sadik Zeki Topcu.

Han vurderer dog selv, at han står stærkt i kommunens indvandrerkredse, hvor han også fornemmer en stolthed over, at en nydansker er kørt i stilling som borgmesterkandidat for et stort parti.

Indvandrerkortet bliver i lommen
Også Bünyamin Simsek i Aarhus afviser at trække 'indvandrerkortet' i forsøget på at blive valgt. Selv om forskningen viser en tendens til, at særligt borgere med tyrkisk baggrund stemmer med udgangspunkt i deres etnicitet, er det ikke noget, han har forsøgt at bruge aktivt i de tolv år, han har været politisk aktiv.

"Jeg har ikke på noget tidspunkt dyrket min etnicitet, fordi jeg efter at have boet 41 år af mit 43-årige liv i Aarhus selv definerer mig som aarhusianer. Det er den væsentligste forudsætning for mig og min identitet. Selvfølgelig med respekt for, hvor min far og min mor kommer fra," siger Bünyamin Simsek.

Hans chancer for at blive borgmester skal ses i sammenligning med Louise Gade, der selv med sine godt 42.000 personlige stemmer ikke formåede at genvinde magten i 2005.

Flest Radikale
Mens Socialdemokraterne, Venstre og Enhedslisten hver især kun har en spidskandidat med anden etnisk baggrund end dansk, så har Liberal Alliance to, SF tre, mens Radikale har fire*.

SF var det parti med flest indvandrerkandidater til folketingsvalget i 2011. Og selv om det samme ikke gør sig gældende med spidskandidater til kommunalvalget, så er partiets folketingsmedlem Özlem Cekic tilfreds.

Hun rejser i disse uger rundt i landet sammen med folketingskollegaen Fatma Øktem fra Venstre for at trække flere indvandrer til stemmeurnerne.

"En ting er spidskandidaterne, noget andet er, hvor mange kandidater i det hele taget, som har anden etnisk baggrund. Og vi er fortsat et af de partier med flest nydanskere blandt kandidaterne, og det synes jeg er ret tilfredsstillende," siger Özlem Cekic.

 

*Rettelse: Altinget.dk havde i den oprindelige version af artiklen skrevet, at Radikale havde fem spidskandidater med anden etnisk baggrund end dansk. Ved en fejl var Assia I. H. Zouaoui fra Horsens  kommet med i opgørelsen. Altinget.dk beklager.

Dokumentation
Spidskandidater med anden etnisk baggrund end dansk

Enhedslisten
Moity Sarr - Morsø

SF
Miasser Hawwa - Ballerup
Erdal Colak - Vallensbæk
Serdal Benli - Gladsaxe

Socialdemokraterne
Sadik Zeki Topcu - Ringsted

Radikale
Elif Demir Göcke - Brøndby
Abbas Razvi - Herlev
Emrah Tuncer - Holbæk
Rabih Azad-Ahmad - Aarhus

Venstre
Bünyamin Simsek - Aarhus

Liberal Alliance
Mersiha Cokovic - Ishøj
Michele Fejø - Gladsaxe

 

 

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bünyamin Simsek

Administrerende direktør
Bygningskonstruktør (Byggeteknisk Højskole 1993)

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

0:000:00