Næse for kritik: 55 næser på 29 år

HISTORISKE NÆSER: Hvad vil det sige at få en næse? Har rød eller blå blok fået flest næser? Og hvem fik en næse i 2006 for forsinkelsen af IC4-togene? Her får du overblikket over politiske næser siden 1990. 

Lige nu diskuterer ledelsen i Dansk Folkeparti, om fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) skal klare frisag, have en næse eller fyres som minister.

Alle tre ting har hun prøvet før. 

Så sent som i februar modtog Eva Kjer Hansen en næse for sin håndtering af muslinge- og østerskvoter i Limfjorden. Onsdag var hun i samråd igen for at svare på spørgsmål om muslingefiskeri – denne gang i Storebælt.

I mellemtiden er Altinget gået i arkiverne for at se nærmere på, hvordan de politiske næser har fordelt sig over de seneste knap 30 år. 

For selvom kritik kan være ubehageligt, er en næse ingen sjældenhed for politikerne på Christiansborg. I et dokument, Altinget har fået udleveret af Folketinget, fremgår det, at der siden 1990 er blevet uddelt 55 næser.  

En næse er ikke sjov 
Selvom der ikke findes nogen direkte konsekvens af at få en næse, er det ikke rart for en minister at modtage en, fortæller professor ved Samfund og Erhverv på Roskilde Universitet Eva Sørensen:  

”Det er ikke sjovt at få en næse. Det er noget, der kan klæbe til en politiker. Man kan sammenligne det med en advarsel i håndbold: Det er noget, man skal tage seriøst, men samtidig noget, man godt kan spille videre med”.  

I dokumentet, Altinget er i besiddelse af, fremgår det, at der er uddelt betydeligt flere næser efter årtusindeskiftet i sammenligning med 1990’erne. Det kan blandt andet skyldes en mere intens mediedækning af det politiske felt: 

”En næse er en genstand, der taler til medierne. Det er godt forsidestof i den medialisering, der er sket i forhold til det politiske arbejde. Det er ikke noget, der nødvendigvis kommer forrest i en ugeavis, men derimod er det noget, der hurtigt kan komme ud i radiodækning og på nettet. Man kan måske også tale om en øget politisering af næser, hvor de bruges som et redskab i medierne,” siger Eva Sørensen.  

Forskellige størrelser 
Næser kan variere i størrelse, og der findes ingen grænse for, hvor mange næser en minister kan få, før det får konsekvenser. Næserne er forskellige og er ikke altid lige alvorlige. Der er dog visse indikatorer for, om næsen er større end sædvanligt:  

”Enhver opposition foreslår med jævne mellemrum at uddele næser for at problematisere en siddende regering. Men når selv dem, der tilhører regeringskoalitionen mener, at en minister er gået for vidt, så er det alvorligt for regeringen.”  

”Når det er sagt, kan det også være en måde at få oppositionen til at falde til ro, så man kan undgå en større undersøgelse. Så kan man sige, at oppositionen fik, hvad de ville have,” siger Eva Sørensen.  

Herunder kan du se, hvilke politikere der siden 1990 har fået Folketinget til at rynke på næsen. 

 

Forrige artikel Central rapport om nedslidning har ligget i regeringens skuffe siden jul Central rapport om nedslidning har ligget i regeringens skuffe siden jul Næste artikel Minister vil hjælpe borgerne mod Skat: Slut med store Minister vil hjælpe borgerne mod Skat: Slut med store "dummebøder" for at give forkerte oplysninger