Om  
Jacinda Ardern
Mette Frederiksen

New Zealands premiereminister genopstiller ikke

Jacinda Ardern har besluttet at stoppe som premierminister 7. februar. Hun har ikke længere energien til at besidde posten. 

Den 42-årige premierminister annoncerede, at hun ikke genopstiller på et pressemøde natten til torsdag dansk tid. 
Den 42-årige premierminister annoncerede, at hun ikke genopstiller på et pressemøde natten til torsdag dansk tid. Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Mette Grube Condrup

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, stopper inden længe i politik. Det annoncerede hun på et pressemøde natten til torsdag dansk tid, skriver BBC. 

Her fortalte den 42-årige premierminister grådkvalt, at hun er udbrændt, og at hun ville gøre New Zealand en bjørnetjeneste, hvis hun blev på posten. Hun understregede desuden, at beslutningen er hendes egen. 

"Det at lede et land er det mest privilegerede job, man kan have, men også det mest udfordrende. Du kan ikke og bør ikke bestride dette job, hvis du ikke har en fuld tank samt lidt i reserve til uventede udfordringer," sagde hun på pressemødet. 

Premierministeren stopper senest 7. februar. Det betyder også, at hendes parti, Labour, skal udpege en ny politisk leder, der kan overtage. Det vil ske ved en afstemning 22. januar. 

Jacinda Ardern blev den yngste kvindelige regeringschef i verden, da hun blev valgt til premierminister i 2017 i en alder af 37 år. 

Mette Frederiksen takker i et opslag på Facebook for et godt og tæt samarbejde, mens hun kalder Jacinda Ardern for en "uundværlig støtte".

"Nu er energien brugt op. Det begræder jeg dybt. En stor politisk leder slutter rejsen. Jeg har stor respekt for Jacindas beslutning om ikke at genopstille,” skriver Mette Frederiksen blandt andet i opslaget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacinda Ardern

Premierminister, New Zealand, Labour

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00