Ngo melder om gennembrud for pengeoverførsler til Afghanistan

Med hjælp fra Jyske Bank er det nu lykkedes Dacaar at overføre penge fra deres danske kontor til Afghanistan efter næsten to år med store problemer.

"Pengeoverførslerne falder på et tørt sted," lyder det fra sekretariatschef i Dacaar, Klaus Løkkegaard. De seneste par dage har Afghanistan været ramt af jordskælv, som har kostet tusindevis af mennesker livet. 
"Pengeoverførslerne falder på et tørt sted," lyder det fra sekretariatschef i Dacaar, Klaus Løkkegaard. De seneste par dage har Afghanistan været ramt af jordskælv, som har kostet tusindevis af mennesker livet. Foto: Mohsen Karimi/AFP/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young BallenstedtChristina Houlind

Det er nu endelig lykkedes udviklingsorganisationen Dansk Komité for Bistand til Afghanske Flygtninge, Dacaar, at føre penge ind i Afghanistan med almindelige bankoverførsler.

Fakta

Hawala 

 
Hawala er et pengeoverførselssystem, hvor penge føres uden om bankerne via mellemmænd i forskellige lande.

Det sker efter godt to år, hvor organisationen har fået fløjet kontanter ind med fly og sendt penge gennem det dyre Hawala-system.

Sekretariatschef Klaus Løkkegaard kalder det i en pressemeddelelse for en stor lettelse.

Det betyder nemlig, at usikkerheden om hvorvidt organisationen kan udbetale løn til de lokalansatte, betale husleje og andre udgifter i forbindelse med deres arbejde er væk.

“Vi håber, at det varer ved, men vi holder alle hidtidige veje og omveje for pengeoverførsler åbne. Som altid ved ingen, hvad der sker i morgen i Afghanistan,” udtaler Klaus Løkkegaard.

Den nye, åbne vej til pengeoverførsler er sket efter en kraftanstrengelse fra Jyske Bank, som er lykkedes med at finde en farbar vej fra Danmark til Ghazanfar Bank i Kabul, hvor Dacaar i Afghanistan kan få fat i pengene. 

Og det drejer sig ifølge Dacaar om mange penge. I pressemeddelelsen fremgår det, at organisationen sidste år havde en omsætning på 200 millioner kroner.  
 
Klaus Løkkegaard forklarer, at løsningen er fundet via et vedholdende arbejde med at skabe gensidig tillid mellem Dacaar og Jyske Bank.

{{toplink}}
Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

 
Arbejdet og resultatet er heller ikke forblevet en hemmelighed i det dansk-afghanske miljø. 
 
”Det har resulteret i, at vi jævnligt får henvendelser fra små, lokale diaspora-organisationer, som har samlet mindre beløb ind til eksempelvis jordskælvsofre, og har hørt, at vi har fundet en vej ind. Dem har vi desværre ikke kapacitet til at hjælpe,” siger Klaus Løkkegaard.  
  
Organisationen International Media Support, IMS, har også aktiviteter i Afghanistan og dermed behov for at kunne indføre penge til landet. De har også tidligere haft problemer med at få penge ind i landet.  
 
IMS oplyser til Altinget, at de i lighed med Dacaar har fundet en vej ind, men vil ikke uddybe hvordan.

0:000:00