Ni kommuner vil hæve skatten

SKAT: En række kommuner har ansøgt Social- og Indenrigsministeriet om lov til at opkræve i alt 216 millioner kroner mere i skat. Se listen her.

Ni kommuner har budt ind på en pulje på 200 millioner kroner, som kommuneaftalen afsatte til skattelettelser.
Ni kommuner har budt ind på en pulje på 200 millioner kroner, som kommuneaftalen afsatte til skattelettelser.Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

Med sommerens kommuneaftale blev der etableret en ramme på 200 millioner kroner, som kommunerne skulle have lov til at hæve skatterne for.

Ni kommuner budt ind på puljen med et samlet ønske om at højere skatter for 216 millioner kroner. Derfor forventer ministeriet at kunne opfylde næsten alle ansøgninger fuldt ud.

De ni kommuner er:

Albertslund 19 mio. kroner
Fredensborg 30 mio. kroner
Lolland 18 mio. kroner
Guldborgsund 44 mio. kroner
Kerteminde 15 mio. kroner
Esbjerg 34 mio. kroner
Struer 12 mio. kroner
Norddjurs 26 mio. kroner
Jammerbugt 17 mio. kroner

Kommunerne kan selv bestemme, hvilke skatter de vil hæve. Derfor er beløbene angivet i kroner frem for procenter.

Det er en nødhandling, som vi ikke er specielt glade for at skulle bringe i anvendelse.

Johny Søtrup (V)
Borgmester, Esbjerg Kommune

Forskellige historier
Borgmester i Esbjerg, Johny Søtrup (V), mener, at samtlige omlægninger af bloktilskud og refusionsomlægninger de seneste år er gået hans kommune imod. Derfor ser han sig nødsaget til at søge om at hæve skatten med 0,2 procentpoint.

”Det er en nødhandling, som vi ikke er specielt glade for at skulle bringe i anvendelse. Men det kan være nødvendigt for at få enderne til at hænge sammen,” siger Johny Søtrup.

I Norddjurs Kommune er billedet anderledes. Borgmester Jan Petersen (S) fortæller, at beslutningen er taget over lang tid.

”Det har været planlagt allerede sidste år, at vi skal denne vej. Derfor er det også uafhængigt af de ekstra udfordringer, vi har fået, fordi vi nu skal finansiere regeringens omprioriteringer,” siger Jan Petersen.

Han fortæller, at Norddjurs Kommune ligger på omkring et halv procentpoint lavere trækprocent end de omkringliggende kommuner. Det spiller i høj grad ind i beslutningen om at søge om tilladelse til at hæve skatterne.

”Det har stor betydning for vores evne til at få Norddjurs Kommunes økonomi i balance. Vi har brug for at have et service- og investeringsniveau, der tåler sammenligning med de andre kommuner i Østjylland,” siger Jan Petersen.

Landets kommuner er i øjeblikket i gang med økonomiforhandlinger om næste års budget. Det skal vedtages senest 15. oktober.

De ni kommuner kan vente svar på deres ansøgninger senest 18. september.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00