Nima Zamani: Støjbergs soloshow har gjort Venstre til et niche-parti

KOMMENTAR: Inger Støjbergs ensidige fokus på udlændinge har forvandlet Venstre til et niche-parti, der appellerer til et mindre og mere radikalt segment. Og Jakob Ellemann-Jensen virker ikke til at have evnerne til at vende udviklingen trods Støjbergs afgang. 

Oprindeligt var Inger Støjberg Venstres indvandrerkritiske trumfkort.

Hendes opgave var at overvinde de vælgere, der opfatter islam som en trussel mod Danmark og liberalismen. Venstre var et liberalt parti, der gik op i både retsstaten og det internationale samarbejde.

Men i takt med blandt andet flygtningekrisen og en række grusomme terrorangreb rundt om i Europa blev det ligeledes nødvendigt ikke at glemme, men derimod dyrke og styrke nationalismen.

Venstre begyndte, ligesom Socialdemokratiet i øvrigt, at prioritere nationalismen. Den på udlændingeområdet retorisk hårde og provokerende Inger Støjberg fik tildelt posten som integrationsminister og dermed også ansvaret for at løfte Venstres nye og mere nationalistiske side.

Det lignede umiddelbart en taktisk genistreg i forhold til navnlig at fiske vælgere fra Dansk Folkeparti. Men det tog overhånd. Venstre gik fra at blive opfattet som et liberalt og bredt appellerende parti til et islamkritisk niche-parti.

En del af årsagen til Venstres nedtur har selvfølgelig været formand, Jakob Ellemann-Jensens manglende rygrad. Her hentydes der ikke til hans nylige diskusprolaps, men derimod hans vægelsindethed, som har forhindret ham i at træde ud af sin fars skygge.

Han har mildt sagt virket så usynlig, at man i en politisk quiz intuitivt og fejlagtigt ville svare ”Inger Støjberg” til spørgsmålet om, hvem der var Venstres formand.

En muligvis større del af årsagen er Støjbergs soloshow. Ved seneste folketingsvalg var Støjberg én af de absolut største stemmeslugere i Danmark*. Hun er med andre ord usvigeligt populær. Men hun er udelukkende usvigeligt populær for sin islamkritik.

Netop dette har overskygget partiet. Flere af Venstres profiler og kernevælgere kan ikke længere genkende sig selv i det liberale parti, der i folkemunde er blevet til intet andet end synonym for Støjbergs stramme - og ulovlige - udlændingepolitik.

Man glemmer simpelthen at forbinde partiet med andet end Kage efter 50 udlændingestramninger, Paposhvili-sagen, hvor hun bevidst nægtede alvorligt syge asylansøgere ophold og dermed ret til nødvendig lægebehandling og senest hendes ulovlige adskillelse af både mindreårige og ikke-mindreårige ægtepar.

Selv corona-epidemien fik hun, og dermed også Venstre, til at handle om udlændinge, der fik skylden for smittespredningen.

Engang lå Venstre side om side med Socialdemokratiet. Folketingsvalg efter folketingsvalg kæmpede de to partier om regeringsmagten. Men Socialdemokratiet står i øjeblikket til næsten dobbelt så mange mandater.

Venstre er ikke bare blevet sat af. De har med hastige skridt været i gang med at udvikle sig til et niche-parti, der ligesom Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige appellerer til et mindre og mere radikalt segment.

Støjbergs soloshow og ensidige fokus på begrænsningen af islam har tiltrukket så meget opmærksomhed, at man har glemt alt om, at Venstre også har en politik på andre områder, som er vigtige for vælgerne og Danmark.

Nu har Støjberg forladt sin post som næstformand. Med tiden vil Venstre måske igen have muligheden for at blive associeret med andet end blot Støjbergs politiske linje på udlændingeområdet.

Spørgsmålet er dog, om Jakob Ellemann har kompetencerne til at reparere de revner, Støjberg - og hans egen manglende rygrad - har forårsaget. Det virker umiddelbart tvivlsomt.

Én ting er dog sikkert, Støjberg hører hjemme i et niche-parti, der udelukkende bekymrer sig om islam og indvandring.

Således er Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige oplagte muligheder. De Konservative er heller ikke et urealistisk bud. Men formand, Søren Pape Poulsen, lader til at gå op i mere end blot spørgsmålet om udlændinge. Han kærer om retsstaten, hvilket Støjberg, med en potentiel kommende rigsretssag, jo ikke rigtig kan bryste sig af.

* I en tidligere version af indlægget stod der, at Støjberg fik flere personlige stemmer, end nogen anden politiker ved seneste folketingsvalg. Hun fik imidlertid fjerdeflest stemmer ved valget i 2019 (red.)

-----

Nima Zamani (født 1988) er debattør og radiovært på 'Den uafhængige' og underviser i debat og etik. Han er uddannet cand.jur. fra Københavns universitet, 2017. Han skriver kommentarer til Altinget hver anden uge. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Birgitte Arent Eiriksson om retshjælp: Reformen holder stadig i ventesporet Birgitte Arent Eiriksson om retshjælp: Reformen holder stadig i ventesporet Næste artikel Lisbeth Knudsen: Regering og medier er havnet i krigszonen Lisbeth Knudsen: Regering og medier er havnet i krigszonen