Nødlidende lokummer, slotte og andre fredede bygninger skal have førstehjælp

Et pilotprojekt skal forsøge at give nedslidte fredede bygninger nyt liv, så historien ikke går tabt rundt omkring i Danmark.

Tanggårdene
på Læsø nogle af de gårde, der er så faldefærdige, at de ifølge Slot- og Kulturstyrelsen er "nødlidende".  
Tanggårdene på Læsø nogle af de gårde, der er så faldefærdige, at de ifølge Slot- og Kulturstyrelsen er "nødlidende".  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

Pakhusene på Svendborg Havn, Klitgårdene i Vestjylland og tanggårdene på Læsø.

Rundt omkring i Danmark – og specielt i yderområderne – ligger lidt over 7.000 fredede bygninger spredt. Nogle i bedre stand end andre.

{{toplink}}
Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Derfor skal der nu tages hånd om faldefærdige fredede bygninger i hele landet, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse. Derfor har styrelsen sat gang i et nyt pilotprojekt.

Initiativet kommer på baggrund af en undersøgelse, Slots- og Kulturministeriet har lavet. Den viser, at 300 af de 7.000 fredede bygninger er i så dårlig stand, at de er "nødlidende".

"Det er en problemstilling, vi er nødt til at være bevidste om og forsøge at løse, så vi ikke ender i situationer, hvor historisk værdifulde bygninger går tabt," siger enhedschef ved Slots- og Kulturstyrelsen Merete Lind Mikkelsen.

Merethe Lind Mikkelsen er dog godt klar over, at restaureringen af bygningerne ikke bare er noget, man gør. Som privatperson er det ifølge hende næsten umuligt at finde penge til en istandsættelse.

"Vi skal være realistiske i forhold til ejerens situation. Det er derfor, vi er gået i gang med det her pilotprojekt for at finde nye veje og løsninger," siger enhedschefen.

Det interessante ved at bevare bygningerne er ifølge Slots- og Kulturstyrelsen, at bygningerne er et væsentligt bidrag til den danske kulturhistorie.

0:000:00