Novo Nordisk Fondens direktør: Politikere skal standse udsultningen af dansk forskning

Der skal gøres op med at snyde på vægten, når Danmark opgør, hvor meget landet investerer i forskning. Det siger Mads Krogsgaard Thomsen, øverste chef for en af verdens største forskningsfinansierende fonde.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Den aktuelle situation for dansk forskning er ikke holdbar, lyder det nu fra en af de tungeste private spillere i hele sektoren. Udmeldingen kommer netop som Folketingets politikere sætter sig til forhandlingsbordet ved dette års forhandlinger om forskningsreserven.

Manden bag budskabet er Mads Krogsgaard Thomsen, direktør for Novo Nordisk Fonden, der ejer Novo Nordisk og Novozymes, og som uddeler milliarder til forskning hvert år.

Budskabet er klart, når han helt i begyndelsen af interviewet med Altinget retorisk spørger, hvorfor Danmark lader sig sakke agterud i forskningsinvesteringer i forhold til andre lande:

Mads Krogsgaard Thomsen

Født 1960

Karriere:
Chief Executive Officer, Novo Nordisk Fonden
Mar 2021 – Nu

Novo Nordisk
Executive Vice President & Chief Scientific Officer
2000 – Mar 2021

Corporate Vice President of Drug Discovery and Preclinical Development
1998 – 2000

Corporate Vice President of Drug Discovery
1995 – 1998

Senior Vice President of Diabetes Research & Development, Diabetes Care Division
1994 – 1995

Director of Pharmacology, Diabetes Care Division
1993 – 1994

Head of Dept. of Growth Hormone Pharmacology, Biopharmaceuticals Division
1991 – 1993

Uddannelse:
1991: Doktor i Naturvidenskab, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, Danmark.

1989: Ph.d., Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Danmark.

1986: Cand.med.vet., Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Danmark.


Kilde: Linkedin

"Svenskerne har en målsætning på 1,5% af BNP investeret i offentlig forskning. Israel, USA og andre har endnu højere mål. Hvorfor vi lægger os på det oprindelige mål i Barcelona-aftalen på én procent og ikke er mere ambitiøse, som vores nabolande er?," spørger han.

Det kommer som bare en af en perlerække af kritikpunkter, som i efterhånden flere år har levet i den danske forskningspolitiske debat, men alligevel får ekstra tyngde, når det kommer fra den tidligere forskningsdirektør i Novo Nordisk, der nu står i spidsen for den suverænt største forskningsfinansierende fond i Danmark.

Mads Krogsgaard Thomsen har en bred analyse af problemerne i forskningssektoren i Danmark, som både handler om finansieringsmodeller og hvad statens opgave egentlig er. I den mere håndgribelige ende har han to konkrete opfordringer til de politikere, der skal forhandle forskningsreserve i de kommende uger.

Der skal rettes op på basisbevillingerne til universiteterne, de har stået stille de sidste fem år cirka. Lige nu skæres der ikke mere i dem, men de vokser heller ikke. Det opfatter jeg også som et problem.

Mads Krogsgaard Thomsen
CEO, Novo Nordisk Fonden

For det første vil han gerne have, at politikerne i de aktuelle forhandlinger husker at skære den rette balance mellem strategiske satsninger med øremærkede midler og fri forskning. For mange og for store strategiske satsninger uden tilsvarende finansiering af fri forskning kan være problematisk, synes han:

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00