Kronik

Nu er Altinget også i Norge: Mediet skal forbinde mennesker, der ikke kender hinanden

Gennem journalistikken skal Altinget medvirke til at forbinde de tusinder af mennesker i en nation, der ikke kender hinanden, og aldrig kommer til det, hedder det fra Altingets ejer, Rasmus Nielsen, i talen i Oslo på åbningsdagen for norsk søstermedie.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Rasmus Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Avisdød har præget de sidste mange årtier i vores lande. Det er trist – hver gang. Det svækker demokratiet.

I dag samles vi om en avis-fødsel. Det er stort. Altinget.no er nu født. Endelig, tør jeg godt sige, for det er ni år siden, vi første gang var hér i Oslo for at undersøge mulighederne.

Nu vi vil alle arbejde for at give Altinget.no noget nær ”det evige liv”. Ikke som en snebold, der godt nok ruller og bliver større, men til sidst ender i dalen og smelter til foråret. Men som en elv, der bare bliver ved og ved med at strømme. Ikke som et blad, der gulner og til sidst falder af her om efteråret. Men som en egestamme, der bliver stående i tusinde år.

Dette fantastiske, lyse glaskontor med den vidunderlige udsigt over Oslo er holdt i sort-hvide nuancer. Det er godt, for så kan I nye medarbejdere tænke i alle farverne, alle nuancerne. For nuancer skal der til, når man som os skal publicere neutral, balanceret journalistik, der ikke – som de gamle aviser – bygger på en bestemt ideologi.

Jeg håber, at I nye norske kolleger hver dag vil gå glade og motiverede på arbejde og tænke på, at I bidrager et lille skridt til demokrati og folkestyre.

Arbejder vi for et socialistisk Norge, et konservativt land? Nej! Et Norge i EU? Nej, ikke nødvendigvis. Det er ikke vores sag.

Vi skal ikke træffe valg for andre. Men vi tror på, at viden, forskning og teknologisk udvikling kan forbedre samfundet. Bedre medicin og behandling, nye, moderne fødevarer, klimavenlig politik. Grønne trafikformer. Social mobilitet. Et økonomisk sikkerhedsnet under de allersvageste, arbejde til alle, der vil. Fair og lige rammevilkår for store som små virksomheder. Sunde og lune boliger. Energisikkerhed og beskyttelse af vores kritiske infrastruktur mod kendte og ukendte fjender. 

Læs også

Jo, der er værdier og fremskridt, der går på tværs af ideologier. 

Kommer vi så fra København som imperialister, der vil have Norge under Dannebrog igen? Nej! Vi kommer med et koncept. Konceptet er i al sin enkelthed uvildig, politisk journalistik online. Fordelt på fagområder med professionelle interessevaretagere som målgruppe. Suppleret med en gratis og åben forside med et bredere, politisk indhold – rettet mod alle politisk interesserede nordmænd, der kan få deres daglige, gratis nyhedsoverblik med smagsprøver fra vores egne, grundige artikler. Hvad I udgiver til daglig, er 100 procent op til redaktionen hér i Oslo.

Altingets koncept fra år 2000 bygger på klare publicistiske værdier om væsentlighed, uvildighed og fairness. Det er alvorligt, når vi publicerer politisk journalistik. Det påvirker mennesker og samfundsgrupper. Hvor meget de kan få i ydelser – eller hvor liberale regler de kan drive forretning under. Derfor gør vi os umage hver dag med at være grundige i vores formidling. 

Intet Altinget-koncept uden parlamentarisme. Måske allermest beundret verden over hér i Norden, hvor nogle af klodens lykkeligste folk lever. Vores skandinaviske demokratier bygger på værdier, der er selvfølgelige for os, men desværre er i tilbagegang jorden rundt. Ja, de fleste lande på kloden vil jo slet ikke vide af den for os så selvfølgelige styreform. 

Altingets koncept fra år 2000 bygger på klare publicistiske værdier om væsentlighed, uvildighed og fairness. 

Vi tager ytringsfriheden for givet. Den skal ikke begrænses af for eksempel religiøse dogmer (men dog nok anvendes varsomt i forhold til stærke, religiøse følelser). Altinget giver kun mening i et Norge med ytringsfrihed og gensidig tolerance. 

Vi tager de menneskelige frihedsrettigheder for givet. Ligestilling mellem kvinder og mænd. Retten til et privatliv og den private ejendomsret som nu retten til at starte og drive egen virksomhed. Altinget giver kun mening i et Norge med menneskerettigheder.

Vi tager retssikkerheden og fraværet af korruption for givet. Retten til en fair og hurtig rettergang, hvor alle behandles lige, og hvor ingen via særlige politiske kontakter kan slippe for straf eller blive tildelt særlige lukrative kontrakter foran andre. Altinget giver kun mening i et Norge uden korruptionens oligarker og med ubegrænset retssikkerhed. 

Desværre florerer i vores vestlige lande politikerleden, borgeres afstandtagen fra professionelle medier, evindelige ekkokamre på sociale platforme – og fake news. Resultat? Demokratiet svækkes. Folk mister tilliden til systemet. De går deres egne veje. Demokratiet kan komme i fare.

Der er brug for medier, der ikke svækker, men styrker den nationale sammenhængskraft. Hvor nordmænd, der ikke kender hinanden, alligevel føler, de er en del af et fælles folk. 

Desværre florerer i vores vestlige lande politikerleden, borgeres afstandtagen fra professionelle medier, evindelige ekkokamre på sociale platforme – og fake news. Resultat? Demokratiet svækkes. Folk mister tilliden til systemet. De går deres egne veje. Demokratiet kan komme i fare.

Det er blandt andet gennem medierne, vi forstår, hvem vi er som folk og som fællesskab. Det er blandt andet gennem artikler i de uafhængigt redigerede, presseetisk ansvarlige og derfor professionelle medier, at vi lærer hinanden at kende. Hvem er de andre, jeg er i nation med? Hvad drømmer de om, hvad skræmmer dem? Hvad synes de, er forkert og uretfærdigt? Hvad synes de, får samfundet til at udvikle sig til det bedre?

Det skal Altinget.no fra i dag være med til dække. Gennem journalistikken skal Altinget medvirke til at forbinde de tusinder af mennesker i en nation, der ikke kender hinanden, og aldrig kommer til det. Men som indskriver læserne i den samme fortælling om det norske folk, den norske nation.

Til sidst: At gøre et netmedie kendt og brugt af mange i et land tager tid. Det viser vores dyrekøbte erfaringer kun alt for godt fra Danmark og Sverige. Derfor: Vi har brug for al den moralske opbakning, vi kan få. Vi har brug for de samme rammevilkår fra den norske stat som de gamle, ideologiske aviser i den lige konkurrences fair navn.

Vi har brug for hver og en af jer, der er kommet i dag, som Altingets nye, norske goodwill-ambassadører. Som læser os, som bliver vores kilder, anbefaler vores daglige, gratis nyhedsbrev til naboer og venner – og forhåbentligt endda en dag bliver abonnent og/eller annoncør. Som måske vil møde os og branchefæller i et netværkstræf hér på adressen.

Tillykke til os alle sammen med fødslen af en ny avis i dag hér i Akersgata. Tak for ordet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

Veslemøy Hedvig Østrem

Chefredaktør, Altinget.no
journalist (Norges Journalisthøgskole 1994), BA i journalistisk (Universitetet i Oslo 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024