Nu er EU klar til armlægning med briterne om fremtiden

MANDAT: EU’s medlemslande har vedtaget en fælles forhandlingsposition, så Kommissionen nu kan forhandle med briterne om det fremtidige forhold. Det bliver den mest vidtgående frihandelsaftale, EU nogensinde vil indgå, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

BRUXELLES: Lidt under en måned efter briterne officielt forlod EU-samarbejdet, er EU nu klar til at tage hul på forhandlingerne om det nye forhold til Storbritannien.

Det sker, efter at EU’s medlemslande tirsdag godkendte, at Kommissionen må starte forhandlingerne på vegne af dem.

De 27 medlemslande vedtog samtidig det forhandlingsmandat, som Kommissionens chefforhandler, Michel Barnier, skal følge i forhandlingerne med briterne. 

”Det vil faktisk være den mest vidtgående frihandelsaftale, EU nogensinde vil indgå, så vores ambitionsniveau er kæmpe højt,” sagde den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tirsdag efter mødet med sine europæiske kolleger.

Krav om lige konkurrencevilkår
Forhandlingsmandatet fra medlemslandene bygger på det udspil, som Michel Barnier præsenterede i februar. Det indebærer blandt andet et tilbud om en frihandelsaftale uden told og kvoter.

Medlemslandene lægger stor vægt på, at der skal være ens konkurrencevilkår for virksomheder fra Storbritannien og EU-lande.

Derfor bør en aftale med briterne indeholde solide forpligtelser, der sikrer, at Storbritannien lever op til de samme krav som EU-landene.

”Vi ønsker lige konkurrencevilkår for danske virksomheder. Vi ønsker at sikre, at danske job konkurrerer på lige vilkår med job, der bliver skabt i Storbritannien. Det er sund fornuft,” sagde Jeppe Kofod.

Første forhandlingsmøde forventes mandag 2. marts. 

Læs hele forhandlingsmandatet her.

Forrige artikel Trine Bramsen: Arktisk lavspænding er visionen, men vi skal være på vagt Trine Bramsen: Arktisk lavspænding er visionen, men vi skal være på vagt Næste artikel Nick Hækkerup udpeger ny rigspolitichef Nick Hækkerup udpeger ny rigspolitichef
For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

STRAF: I landets fem største kommuner har mere end 200 familier mistet børnechecken, fordi deres børn har haft for meget ulovligt fravær. Aarhus-rådmand kritiserer straffen for at ramme socialt skævt, mens holdningen i København er anderledes positiv.