Nu kan Elbæks Alternativet stille op

NYT PARTI: Uffe Elbæks parti, Alternativet, har nu samlet vælgererklæringer nok til at stille op til folketingsvalget. Der er brug for et parti, der tager bæredygtighed alvorligt, siger Elbæk.

Anders Jerking

Alternativet bliver nu også et alternativ på stemmesedlerne.

Mandag aften kunne en glad Uffe Elbæk oplyse, at Alternativet har indsamlet og fået godkendt nok vælgererklæringer til, at partiet kan stille op til det kommende folketingsvalg.

”Vi er næsten 500 erklæringer over målet, så den burde være hjemme,” siger Elbæk til Altinget.

Han fortæller, at det er gået hurtigt i de seneste måneder, hvor partiet har fået erklæringer fra borgere i alle landets kommuner.

Fakta
Sådan beskriver Alternativet sig selv:
"Alternativet er Danmarks nye grønne parti, der arbejder for at gøre Danmark til det bedste land for verden igennem en seriøs bæredygtig omstilling - både miljømæssigt, socialt og økonomisk.

Alternativet ønsker en ny politisk kultur, for vi ser desværre for meget mudderkastning og selvpromovering i den nuværende politiske debat. 

I stedet ønsker vi en mere åben og lyttende samtale og en politisk kultur, der bygger demokratisk bro mellem borgerne og de folkevalgte." 



Kilde: Alternativet

Der kræves 20.260 vælgererklæringer for at få lov til at stille op.

Alternativet blev stiftet i efteråret 2013 af den tidligere kulturminister Uffe Elbæk, som nogle måneder før havde forladt de Radikale.

Partiet betegner sig selv som et 'moderne grønt parti'.

”Vi synes, at der er brug for et nyt parti, der tager den bæredygtige omstilling dybt, dybt alvorligt. Samtidig vil vi gerne have en langt stærkere iværksætterkultur og mindre stat og mere samfund,” siger Elbæk og fortsætter:

”Den dagsorden er der ikke nogen, der sætter på den måde, som vi gør. Så vi er helt sikre på, at der er et politisk ekko derude.”

De politiske mærkesager er udviklet sammen med interesserede borger i såkaldte politiske laboratorier.

Frygt for stemmespild
Uffe Elbæk har tilkendegivet, at han vil pege på Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister, hvis Alternativet bliver valgt til Folketinget.

Alternativet ventes fortrinsvis at høste stemmer i rød blok, og det har fået flere Socialdemokrater til at advare om, at en stemme på Alternativet kan betyde stemmespild i rød blok, hvis Elbæks tropper ikke kryber over spærregrænsen.

”Det kan vise sig fatalt. I 1998 var det kun ganske få stemmer, der skilte blokkene, og kommer man igen i den situation, kan Alternativets opstilling betyde et rødt flertal i befolkningen, men blåt flertal i Folketinget,” skrev socialdemokraten Katrine Lester i et blogindlæg.

Uffe Elbæk håber naturligvis, at der ikke bliver tale om stemmespild. 

”Vores mål er at nå over spærregrænsen. Det vil vi arbejde benhårdt på, men det kommer jo ikke af sig selv. Vi skal ud at møde borgerne og vælgerne og prøve at gøre os fortjent til deres opbakning,” siger han til Altinget. 

Der skal senest være valg til Folketinget 15. september. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)









0:000:00