Nu kan regeringen indføre id-kontrol ved grænsen

GRÆNSER: Folketinget har efter en hastebehandling vedtaget, at regeringen i ekstraordinære situationer kan indføre midlertidig id-kontrol ved de danske grænser.

Foto: Dennis Lehmann/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det såkaldte transportøransvar er fredag blevet vedtaget i Folketinget.

Det betyder, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i midlertidige perioder kan kræve, at transportører som DSB og færge- og busselskaber sørger for, at de udlændinge, de bringer ind landet, har gyldigt id. Transporterer selskaberne passagerer uden gyldigt id ind over den danske grænse, kan det give bøder på 12.000 kroner per passager.

Transportøransvaret kan kun indføres i ekstraordinære tilfælde, hvor der er indført midlertidig grænsekontrol.

DSB: Kan stoppe trafikken
Indtil nu har tog-, bus- og færgeselskaberne kun hæftet for udlændinge, de transporterer ind i Danmark fra lande, der ikke deltager i Schengen-samarbejdet. Men med det netop vedtagede transportøransvar kommer det også til at gælde for udlændinge fra lande, der ligger inden for Schengen-samarbejdet. Det betyder i praksis, at alle passagerer skal medbringe legitimation, hvis regeringen vælger at indføre transportøransvaret.

DSB har i sit høringssvar kritiseret udsigten til et transportøransvar og skrev blandt andet:

”Hvis lovforslaget bliver vedtaget og udmøntet, vil DSB derfor være nødsaget til at indlede dialog med Transport- og Bygningsministeriet og DSB’s kontraktpartner i Sverige og Tyskland om midlertidigt at indstille den grænseoverskridende trafik.”

Arriva har givet udtryk for, at selskabet vil være nødsaget til at købe ydelser hos vagtfirmaer, som kan varetage kontrollen, mens HH Ferries, der sejler mellem Sverige og Danmark, anslår, at totalkontrol vil koste mellem 40-50 millioner ekstra.

Støjberg: Håber ikke, det bliver nødvendigt
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg giver i forbindelse med fredagens afstemning udtryk for, at hun ikke håber, at det bliver nødvendigt at tage loven i brug, men at det kan blive nødvendigt, hvis Sverige indfører id-kontrol. Det samme gav hun tidligere på ugen udtryk for til Politiken:

”Vi må gøre alt, hvad vi kan, for ikke at bringe os i en situation, hvor vi står med tusindvis af migranter og asylansøgere i Danmark. At der sker en ophobning. Der må vi sørge for, at der er orden på tingene. Det er altså min første prioritet,” sagde Inger Støjberg.

Den nye lov blev vedtaget med 77 stemmer for og 24 imod.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00