Ny bande-bog skildrer en vigtig del af dansk historie, som vi ikke vil kendes ved, men skal kende til
Carsten Nortons nye bog, "Bandekrigerne fra Værebro," er en brutal fortælling, hvor utallige kilder skildrer en rå underverden baseret på broderskab, kriminalitet og store ambitioner, skriver Ali Aminali.
Ali Aminali
Fhv. pressechef for Moderaterne, radiovært, forfatter, moderator
I mit tidligere arbejde i det boligsociale kom jeg i kontakt med en del unge fra de udsatte områder i Aarhus. En af dem mødte jeg igen for nyligt.
"Hvad så, din bandit, kender du Fasar?" spurgte han mig. Spørgsmålet stammer fra en viral reklame fra Podimo med journalist og forfatter Carsten Norton.
Vi grinte begge to, og jeg svarede: "Nå, så du ved, hvem Carsten Norton er?" Svaret kom prompte: "Ja, jeg lytter sgu da til de der krimi-podcasts. Har han ikke skrevet en ny bog om Comanches? Kan du skaffe bogen til mig?”
Om jeg kunne det, kommer vi tilbage til. Men det er præcis, hvad Norton har gjort – skrevet en ny bog.
Bogen giver et skarpt og dybdegående billede af, hvordan en ambitiøs ung mand fra Værebro udfordrede de to mest magtfulde rockergrupperinger i Danmark.
Ali Aminali
En rå underverden baseret på broderskab
Norton er nemlig tilbage og har på ny formået at skrive endnu et kapitel af Danmarkshistorien, som vi danskere kun får glimt af via mediernes krimi-spalter.
"Bandekrigerne fra Værebro," hedder bogen, og den giver et skarpt, dybdegående og nuanceret billede af, hvordan en ambitiøs ung mand fra Værebro udfordrede de to mest magtfulde rockergrupperinger i Danmark og på kort tid blev en magtfaktor i den danske underverden.
Ligesom Nortons sidste bog, "Bandekrigerne fra Blågårds Plads," bliver man som læser ført igennem en farverig, intens, nuanceret og brutal fortælling, hvor utallige kilder skildrer en rå underverden baseret på broderskab, kriminalitet og store ambitioner.
Nortons viden, adgang til kilder fra miljøet og forestillingsevner gør, at man som læser bliver fanget fra start og næsten ikke kan lægge bogen fra sig. Norton beskriver kronologisk, hvordan en gruppe unge formåede at udfordre Danmarks to gamle rockergrupper, Hells Angels og Bandidos, og navigere sig igennem en af Danmarkshistoriens mest brutale bandekrige med Loyal to Familia i spidsen.
Det er nærmest, som om Norton tager dig i hånden og fører dig igennem Værebro, de skudramte gader i indre København og samtalerne med kilderne, til du nærmest kan forestille dig, hvordan alle havde det. Samtidig fører han dig gennem vestenes logoer og mærker, og hvordan navnet ændrer sig fra Satudarah til Camanches MC.
Ja, at læse bogen er næsten som at tage på en rejse ind i det kriminelle univers, som du helst ikke vil være på, men ikke kan lade være.
Et ærligt billede af det kriminelle miljø
For ja, det er ikke helt normalt, at en flok drenge fra Værebro med "formanden" Nadim Khan i spidsen formår at lokke en udenlandsk rockerklub som Satudarah til Danmark, rejse rundt i Europa for at starte nye klubber og til sidst gå "sine egne veje," bryde med Satudarah og etablere Comanches MC.
Det her er endnu en skildring og en del af vores fælles Danmarkshistorie, som vi måske ikke vil kendes ved, men skal kende til.
Ali Aminali
Nej, det her er endnu en skildring og en del af vores fælles Danmarkshistorie, som vi måske ikke vil kendes ved, men skal kende til. Og her leverer Carsten Norton igen.
Bandekrigerne fra Værebro er en solid, kronologisk fortælling om, hvordan ambitioner, voldsparathed og broderskab kan vende op og ned på den danske underverden. En bog, jeg stærkt kan anbefale at læse, fordi den giver et nuanceret, neutralt og ærligt billede af det kriminelle miljø og de sjæle, det opsluger råt.
Tilbage til den unge fyr fra indledningen. Det viste sig, at han alligevel ikke ville have den, fordi han har “travlt nok.” Men en ting sagde han:
"Det er godt, at nogle fortæller vores historie, vores oplevelser og vores broderskab. For selvom ingen vil lege med os, så er vi en del af Danmark - om du kan lide det eller ej."