Ny bog lærer at skrive levende

BOG: Bogen "Bliv en dygtig ordkløver" er et konkret værktøj til de mange, der har behov for at skrive læsevenlige tekster, uden at de nødvendigvis er uddannet til det.

Rasmus Nielsen

"Sproget skal være: Enkelt, let at læse og let at forstå". Det slår forfatteren Hanna Milling fast i sin nye bog om at skrive levende.

I bogen gennemgås den journalistiske metode, genrer og fortællemåder. Gennem en række eksempler, hvoraf flere har nogle år på bagen, får læseren gode råd om, hvordan teksten bliver så enkel og forståelig som muligt.

Der er også råd om at undgå de værste fælder i dansk sprog og grammatik, og bogen indeholder en række øvelser.

Der er flere og flere mennesker beskæftiget med at formidle. Kun et fåtal er uddannet i sprogfag som dansk, retorik og journalistik. Derfor er der ingen tvivl om, at en konkret værktøjsbog som denne bør kunne finde stor udbredelse. Man kan altid blive lidt bedre til at skrive og formidle.

Hanna Milling er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole 1989. Siden 2000 har hun udviklet og afholdt kurser i journalistik og dansk sprog. Hun har været chefredaktør for magasinet Idrætsliv og været journailst på Politiken og Altinget. Fra 2015 underviser hun hos Mediekursus.

"At skrive godt er et håndværk, sproget er vores værktøj, og derfor skal det være så skarpt, at man kan skære sig på det", siger Hanna Milling.

Bogen bærer præg af forfatterens livslange erfaring med og kærlighed til sproglig formidling. Den er behagelig at omgås, og den lærer fra sig på en uprætentiøs måde - hvad mere kan man forlange af en lærebog? Bare kryds- og bolleøvelserne er på den ene side lidt gammeldags men på den anden side helt nødvendige, når man tænker på, hvor mange forkerte kommaer, der sættes i det danske skriftsprog.

I boksen til højre gengives uddrag af bogen.

"Bliv en dygtig ordkløver" - af Hanna Milling. 99 kr., 97 sider. Varius Forlag. Netop udkommet.

Dokumentation

Uddrag af bogen "Bliv en dygtig ordkløver" af Hanna Milling, Varius Forlag (kr. 99). Bringes efter aftale med forfatter og forlag.

 

Tænk i overskrifter

Det kan altså nogle gange være svært at vælge én vinkel på historien. Men tænker man i overskrifter, vil det være noget nemmere: Hvilken del af min historie gør sig bedst i en overskrift? Det er det samme som at finde ud af, hvilken overskrift der vil 'sælge' historien bedst muligt.

Men processen med at finde en god og dækkende overskrift har også en anden funktion: Man er tvunget til at tænke.

Når jeg kommer hjem med en længere historie, som måske ikke er helt oplagt, eller hvor jeg har mere end en vinkel, kan jeg bruge lang tid på at tænke over overskriften og indledningen til historien. Faktisk kan jeg sidde og kigge ud af vinduet i både halve og hele timer, uden at jeg får skrevet noget som helst. Folk tror, at jeg sidder og dagdrømmer eller driver den af.

I tankerne gennemgår jeg historien ved at tænke på overskriften og indledningen. Det gør, at jeg får styr på, hvad der er det mest væsentlige, og i hvilken rækkefølge det er mest naturligt at fortælle mine mange oplysninger.

For når man tænker over overskrift og indledning, er man nødt til at gøre helt klart for sig selv, hvad historien egentlig drejer sig om, og hvad man gerne vil fortælle læseren. Når de tanker er faldet på plads, kan jeg næsten altid skrive historien på meget kort tid uden at stoppe op for at kigge i noterne eller bytte rundt på rækkefølgen. Når jeg er færdig, tjekker jeg selvfølgelig, om jeg har fået alle detaljer korrekte, og om jeg har fået det væsentlige med.

Processen med at finde den rigtige overskrift kan også bruges, hvis man har en historie, der ikke er særlig interessant, men alligevel er nødvendig at skrive. Her kan man give indholdet en drejning, som gør, at en historie får lige den ekstra dimension, der medfører, at historien bliver lidt mere interessant.

 

……..

 

S vil hælde milliard i kloakker

 

Ritzau 14. juni 2009

 

Overskriften stammer fra tiden efter nogle enorme skybrud, der viste, at danske kloakker ikke er godt nok vedligeholdte. Derfor ville Socialdemokraterne investere en milliard kroner i renovering. En flot overbygning på ordspillet om at hælde penge i kloakken.

 

Præster korser sig over Jesus-sandaler

 

B.T. 14. maj 2003

 

Igen er hele historien fanget i overskriften. Præsterne er forargede over, at Kvickly sælger sandaler med et billede af Jomfru Maria og Jesus.

 

 

T-rex var en kylling

 

Illustreret Videnskab 2010, ukendt

 

Igen har journalisten tænkt tanken helt ud. I stedet for at skrive: 'Dinosaurerne var i familie med nutidens fugle' laver vedkommende det tvist, at vi får den overraskende sammenligning af T-rex og en kylling.

 

 

OM AT SKRIVE KORREKT

 

Undgå de mest almindelige sproglige og grammatiske fejl

 

Nu synes du sikkert, at denne bog begynder at lugte af leverpostej med agurk og sur skolemælk, men fortvivl ikke. Selv om du dengang syntes, at dansk sprog og grammatik var irriterende svært, så er det faktisk ikke sværere, end at du med en lille smule hjælp kan undgå de værste fælder.

Efter at have undervist i mange år i dansk og grammatik og efter at have nærlæst i tusindvis af tekster har jeg et klart billede af, hvor voksne danskere har brug for en genopfriskning af lærdommen.

Det er vigtigt, at sproget og grammatikken er korrekt af tre årsager:

·      troværdighed

·      forståelse

·      mindst mulig støj.

 

Hvis din læser ikke kan forstå, hvad du har skrevet, har det jo været spildt arbejde. Og hvis du ikke har styr på grammatikken, vil din læser med rette stille sig spørgsmålet, om du nu også har styr på indholdet? Fejl kan støje så meget, at de overdøver dit budskab.

 

Komma

I skolen har vi lært at sætte kryds og bolle, når vi skal sætte grammatiske kommaer korrekt.

 

Udsagnsordene/verberne, altså de ord, der 'gør' noget, får en bolle, 'o'.

 

Grundledet/substantivet, altså det eller de ord, der får udsagnsordet til at gøre det, får et kryds, 'x'.

 

            Han løb.

              x     o

 

            Han løb hen over banen og sprang over barrieren.

              x     o                                    o

 

            Han løb hen over banen, og publikum hyldede ham.

              x      o                               x                  o

 

 

Øvelse + løsning 1

 

Stærke ord

Der findes en række stærke ord, der altid udløser et komma foran sig.

 

Men

            Alle var vilde med den nye chef, men det var Allan ikke.

 

            Landsholdet vil vinde alle kampe, men det lykkes ikke altid.

 

 

Hv-ord

Alle hv-ord er stærke ord, der 'trækker' kommaet til sig, fx:

 

            Morten Olsen kan ikke bestemme sig for, hvem der skal på holdet.

 

Mange laver den fejl, at de sætter kommaet sådan:

 

            Morten Olsen kan ikke bestemme sig for hvem, der skal på holdet.

 

Men det er forkert, og det kan du se, hvis du vender sætningen om:

 

            Der skal på holdet, kan Morten Olsen ikke bestemme sig for hvem.

 

            Hvem der skal på holdet, kan Morten Olsen ikke bestemme sig for.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00