Middelfart får ny borgmester for første gang i 31 år

KV17: Johannes Lundsfryd (S) kan mandag kalde sig borgmester i Middelfart Kommune. Han overtager posten fra Danmarks nuværende længst siddende borgmester, sygdomsramte Steen Dahlstrøm (S).

For første gang i mere end 30 år hedder borgmesteren i Middelfart ikke længere Steen Dahlstrøm.

Arvtageren bliver den nuværende socialdemokratiske gruppeformand i kommunen, Johannes Lundsfryd. Han har sikret sig opbakning i byrådet til at tage over efter Steen Dahlstrøm (S), der i fredags meddelte, at han omgående stopper som borgmester.

Og Johannes Lundsfryd ser frem til den nye rolle.

”Det bliver hundrede procent borgmesterarbejde. Virksomheden må vente til en anden god gang," siger Johannes Lundsfryd.

Hans egen virksomhed sætter han nemlig på pause på ubestemt tid. I stedet helliger han sig til arbejdet på rådhuset.

Og der vil han gerne blive. Når Socialdemokratiet i Middelfart 14. september skal finde sin spidskandidat til kommunalvalget, forventer Johannes Lundsfryd at blive valgt. Sker det, vil det dermed være ham, der skal forsøge at genvinde borgmesterkæden i Middelfart.

”Fællesledelsen har indstillet mig. Der er frist for indstillinger to dage før, så man ved ikke, om der kommer andre forslag. Men det er en helt enig fællesledelse og et enigt byråd, der står bag, så jeg regner med, at jeg bliver spidskandidat,” siger Johannes Lundsfryd.

Første opgave
Johannes Lundsfryd er klar til at trække i arbejdstøjet allerede første dag, og særligt budgettet for næste år fylder hos ham.

”Den allerførste arbejdsopgave bliver at lave et budgetforlig. Vi starter budgetforhandlinger i aften, og i løbet af ugen har vi nogle dialogmøder med forskellige parter. Så mødes forhandlingsudvalget og ser, om vi kan blive enige om et budget for 2018,” fortæller han.

Steen Dahlstrøm blev sygemeldt for halvanden uge siden, og i fredags stoppede han så permanent som borgmester. Det skete efter et dødsfald i den nærmeste familie og stress, som han siden har været i behandling for.

Selvom Johannes Lundsfryd er glad for sin nye borgmesterrolle og er klar til at arbejde, måtte omstændighederne godt have været anderledes.

”Den baggrund, jeg er blevet borgmester på, er jo i virkeligheden rigtig ærgerlig og trist, nemlig at Steen Dahlstrøm er blevet syg. Jeg har været tæt på Dahlstrøm i mange år og arbejdet sammen med ham som hans højre hånd. Så der er en tristhed,” siger han og fortsætter:

”Men der er også en glæde ved at mærke den store opbakning og stolthed, der er både fra partimedlemmer og folk, der stopper mig på gaden og ønsker mig tillykke. Det er en følelsesmæssig turbulent periode.”

Vælges officielt mandag
Johannes Lundsfryd er ikke officielt indsat som borgmester endnu, men han er sikker på en bred opbakning i byrådet, når der formelt skal vælges en ny borgmester mandag.

”Vi har en konstitueringsaftale helt tilbage fra sidste valg, hvor der står, at den socialdemokratiske gruppe peger på borgmesteren, og at alle øvrige partier har forpligtiget sig til at stemme på den kandidat, som Socialdemokratiet peger på. Det forventer jeg, at alle lever op til,” siger han.

Og dermed kan Johannes Lundsfryd efter alt at dømme kalde sig borgmester i Middelfart Kommune mandag.

Forrige artikel Politisk overblik: ”Der er kommet ro på kaosset i blå blok” Politisk overblik: ”Der er kommet ro på kaosset i blå blok” Næste artikel Kulturminister om finanslov: Næste år har vi en bedre løsning Kulturminister om finanslov: Næste år har vi en bedre løsning