Ny bred aftale om planlov på plads

AFTALE: Regeringen har landet en bred aftale om en ny planlov. Aftalen giver blandt nye udviklingsmuligheder i kystnærhedszonen, i landdistrikterne, for detailhandlen og i byerne. Samtidig droppes flere nye kystprojekter.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Cecilie Gormsen

Efter lange forhandlinger har regeringen torsdag morgen landet en aftale om en ny planlov. 

Med i aftalen er udover regeringen også Dansk Folkeparti, Konservative og Socialdemokraterne, mens Liberal Alliance, få minutter inden aftalen faldt på plads, trak sig fra forhandlingerne. 

LÆS OGSÅ: LA trækker sig fra forhandlinger om ny planlov

Den nye planlovsaftale giver blandt andet nye udviklingsmuligheder med fortsat bevarelse af kystnærhedszonen og øget fleksibilitet inden for strandbeskyttelseslinjen og nye udviklingsmuligheder i landdistrikter og for produktion.

"Vi får nu en ny og moderne planlov. Det giver kommuner, erhvervsliv og borgere bedre rammer for at udvikle byer, boliger og virksomheder til gavn for hele Danmark," siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

"Dermed når regeringen i mål med endnu en stor del af de mere end 120 initiativer i udspillet Vækst og udvikling i hele Danmark fra november. Samlet har vi nu indgået aftaler og taget initiativer, der vil skabe en vækst på op mod 2½ mia. kr. om året i hele Danmark," tilføjer han.

LÆS OGSÅ: Måling: Nej til byggeri nær kysterne 

Et af stridspunkterne i forhandlingerne har været spørgsmålet om kystbyggerier. Oprindeligt meldte regeringen i oktober ud, at der skulle gives tilladelse til 15 nye projekter inden for den såkaldte strandbeskyttelseslinje, som går 300 meter fra kysten. Det kunne for eksempel være hotelbyggerier, forlystelsesparker, strandparker, eller ferieboliger. 

Men ifølge aftalen droppes de nye projekter nu i første omgang. Der vil dog ikke blive rørt ved de ti kystnære projekter, der allerede er givet tilladelse til i 2015.

Læs hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00